Godard Adriaan werd in 1671 door de Deense koning in de adelstand verheven tot baron, een titel die overgaat van de vader op alle kinderen. Van Ginkel kreeg een Engelse graafstitel van koning-stadhouder Willem III: een titel die alleen vererft op de oudste zoon.

De HR Rijksgraaf

Er is nog een andere titel in de familie: de rijksgraafstitel. Soms zie je de titel van rijksgraaf aangeduid als HR Rijksgraaf of hrrgraaf (van Heilige Roomsche Rijk). Deze titels werden dus uitgegeven door de vorsten van het Heilige Roomsche Rijk, is voor alle kinderen en overerfbaar via alle zoons.Op de rijksgraafstitel werd een beetje neergekeken: het was een titel die je kocht en niet een die je echt verdiend had.

Willem Bentinck

Als Willem Bentinck, zoon van Hans Willem, dingt naar de hand van Charlotte Sophie van Aldenburg, dan eist haar moeder dat hij een graafstitel heeft. Die heeft hij niet, want hun titel is Engels en hij is de tweede zoon. Hij moet dus een rijksgraafstitel aanvragen. Hij schrijft hierover op 24 augustus 1732 aan zijn moeder:

Vandaag heb ik dan eindelijk een gesprek gehad met de prinses von Aldenburg (moeder van Charlotte Sophie), die nu eens heel openhartig was en volledig met alle plannen instemde, omdat aan haar voorwaarden is voldaan namelijk die idiote titel! Ik ben niet van plan die ooit te gebruiken. Houd het alstublieft zoveel mogelijk geheim. Ik verzoek u vriendelijk het zelfs niet aan mijn zusters in Engeland te vertellen.

En op 5 december 1732:

Dat idiote document gaat ons 8000 gulden kosten.

Frederik Christiaan Reinhard van Reede

Frederik Christiaan Reinhard van Reede is degene die de rijksgraafstitel aanvraagt bij de keurvorst van de Pfalz, Karl Theodor en op 26 September 1790 krijgt hij het adelsdiploma. De reden dat hij het adelsdiploma aangevraagd heeft staat ook duidelijk in het diploma:

Tekst van de Rijksgraafsacte

[mehr gnädigst zu erheben un zu letzen,] als hier=
durch die Gleichheit unter dem sammtlichen Ge=
schwistern wieder hergestellt, jede Gattung von Un=
zufriedenheit und Eifersucht unter sich aufs nach=
drucklichste vermieden, und hauptsächlich einer alt
deutschen adelichen Familie ein neuer Glanz er=
theilet werde, [Wir auch dieser seiner unterthänig=]

Woelige start

In 1765 trouwt Frederik CR met Annebetje en in 1766 wordt hij meerderjarig en krijgt hij zijn erfenis: Amerongen én Middachten. Zijn jongere broer en zus betwisten zijn erfenis en hij begint zijn volwassen leven dus met rechtszaken. In 1767 zijn de eerste twee kinderen geboren en begint FCR met zijn aanvraag voor burgerrechten in Limerick. In 1772 en 1774 meldt hij twee van zijn zoons aan bij de Ridderlijke Duitsche Orde.

Er wordt elk anderhalf jaar een kind geboren en gezien zijn ervaring met zijn broer en zus bij het testament van zijn ouders, maar ook de expliciete scheiding die hij in zijn testament maakt wat betreft het bezit van Middachten en Amerongen, denk ik dat hij echt de gelijkheid onder zijn kinderen wilde en elke ontevredenheid en jaloezie wilde vermijden. Door te zorgen dat alle kinderen een graafstitel krijgen, hoopt hij bovendien hun kansen op de huwelijks- en arbeidsmarkt te verbeteren.

Een blikken zegel van een in 16 stukken verdeeld wapen met vleugels, onder een kroon en met twee adelaars daarboven. Met een blauw en zilver koord zit het zegel vast aan een blauwfluwelen map.
De map waar het Rijksgraafsdiploma van Frederik Christiaan Reinhard van Reede in zit. Huisarchief Amerongen, Het Utrechts Archief.
Archiefstukken
HUA 1001.3824Inschrijving van Karel Willem en Diederik Jacob tot edelexpectant van de Duitsche Orde
HUA 1001.3893 Akte van verheffing tot Rijksgraaf
HUA 1001.3898Brieven en andere stukken betreffende de zitting van Frederik C.R. van Reede in het hogerhuis van Ierland, 1795-1800, de verkrijging van een pensioen en van het burgerrecht van Dublin en Limerick, 1767-1801

Gerelateerde berichten