In het jaar 1655 wordt Godard Adriaan door de Staten-Generaal als buitengewoon ambtenaar naar Denemarken gezonden. Aanleiding was het handelsconflict tussen Denemarken en Zweden over de alsmaar stijgende tolheffingen op De Sont.

Twee ordetekens: links boven een geëmailleerde witte olifant die naar rechts gepositioneerd is. Op zijn rug draagt hij een toren, op zijn flank staan een kruis met diamanten. Op zijn kop zit een donker mannetje (dat je eigenlijk niet ziet door de donkere achtergrond). Het kleinood is van goud en weegt 125 gram. Rechtsonder de ster van de orde. Een zilveren ster met 72 zilveren stralen. Op de ster is een medaillon aangebracht met een zilveren kruis en een lauwerkrans op een donkerrode geëmailleerde achtergrond.
Ordetekens van de Orde van de Olifant. Foto: Szilas. Collectie Koldinghus, Denemarken.

De Sont was een belangrijke route voor de handel in graan en hout met de landen aan de Oostzee. De oevers rond De Sont waren eigendom van Denemarken en met de tolheffingen had de Deense koning extra inkomsten.

Godard Adriaan en De Sont

De Staten-Generaal steunde in die jaren Denemarken tegen Zweden en trachtte tegelijkertijd haar eigen handelsbelangen in het noorden te behartigen en nader te bevestigen. In 1659 wordt het tolconflict mede door bemiddeling van Godard Adriaan opgelost ten gunste van Denemarken én ten gunste van de landen die van de Sont gebruik maakten.

Baron

De Deense koning Frederik III is zo in zijn element dat hij Godard Adriaan van Reede riddert in de prestigieuze Deense Orde van de Olifant. Twaalf jaar later wordt Godard Adriaan door dezelfde Deense koning verheven tot baron.

De olifant in het kasteel

Dat de familie trots was op de eer die Godard Adriaan van het Deense koningshuis kreeg, is mooi te zien in het plafond van de hal. Gelijk bij binnenkomst krijgen bezoekers het alliantiewapen van Godard Adriaan en Margaretha te zien en daar hangt de olifant aan. Op het plafond staan bovendien de titels van Godard Adriaan geschilderd: Godert Adriaen Baron v. Reede Vrij Heer v. Amerong, Ginkel, Elst, & Ridder van Coninckl Deense Ordre van Oliphant & En Margaretha Turner Baronesse en Vrij vrouwe van Amerongen.

Op het plafond een grote gouden band met daarin een wolkenlucht met vier blazende gezichtjes. In het midden van het plafond houden twee griffioenen een familiewapen vast met daar bovenop een kroon. Het familiewapen aan de linkerkant is wit met twee zwartwitte zigzagbanen, de rechter helft is in vieren gedeeld, waarbij links boven en rechts onder van boven geel met drie eendjes en van onder rood met drie zilveren golvende banden. Rechts boven en links onder zijn rood met twee gekruiste zwaarden. In het hart van het familiewapen een klein rood wapenschildje, met een schuine zilveren balk en links boven en rechtsonder drie fleurs de lis. Om het wapen zit een band waaraan een klein wit olifantje hangt met edelstenen op zijn zij. Boven het wapen een band met de spreuk Quid Reddam Domino. Aan de buitenkant is grisaille geschilderd met acanthusbladeren waar omhelzende figuren iuit komen en hoorns van overvloed met bloemen, fruit en groenten.
De plafondschildering in de hal van Kasteel Amerongen.

Gerelateerde berichten