De titel graaf van Athlone werd in 1692 door koning Willem III geschonken aan baron Godard van Reede van Ginkel als dank voor zijn succesvolle veldslagen in Ierland. Zijn nakomeling Frederik Christiaan Reinhard van Reede (1743 – 1808) werd in 1747 de vijfde graaf van Athlone.

Portret ten voeten uit van een man met grijs haar met krullen naast zijn hoofd. Hij heeft blozende wangen en kijkt weg naar rechts. Hij draagt een kuras met daaroverheen een rode jas en eronder een witte broek met hoge zwarte laarzen. Hij heeft zijn linkerhand in zijn zij en wijst met mijn rechter wijsvinger schuin naar de grond. Hij staat voor een groen fluwelen gordijn met daarachter een pilaar en op de achtergrond een landschap met daarin een groot huis. Op een tafeltje naast hem ligt een rode fluwelen mantel met rode, witte en gouden banden (peers robe) en daarop een helm met witte veren.
Frederik Christiaan Reinhard van Reede (1743-1808), M.F. Quadal, 1793. Collectie Kasteel Amerongen. Foto: Peter Cox. Naast hem ligt de peers robe voor parlementaire ceremonies.

Inkomsten vanuit Engeland

Frederik Christiaan Reinhard van Reede (FCR) wilde, anders dan de tweede tot en met de vierde graaf, de grafelijke waardigheid bekrachtigd zien met inkomsten vanuit Engeland. Het leven was duur en hij had veel kinderen. Hierover onderhandelde hij in 1780 met diverse officiële instanties, maar ‘Engeland’ protesteerde: hij noch zijn voorouders waren in Engelse dienst geweest. Na een lange correspondentie gaf koning George III FCR eindelijk toestemming zitting te nemen in het Ierse Parlement. Daarmee kreeg hij ook recht op de daaraan verbonden inkomsten.

Vlucht naar Engeland

Helaas werd het plan naar Engeland af te reizen vertraagd door het uitbreken van de vierde Engels-Nederlandse Oorlog. Uiteindelijk ‘vluchtte’ FCR in 1795 naar Engeland en kon hij zitting nemen in het Ierse Hogerhuis. Hij nam de aan de titel verbonden parlementszetel in. Bovendien was FCR met al zijn nakomelingen in 1790 ook verheven tot H.R. Rijksgraaf. De jongere zoons en dochters mochten nu eveneens deze Duitse graventitel voeren volgens Engelse wetten. De titel graaf van Athlone kon nog steeds alleen overgaan op de oudste zoon.

Unie tussen Ierland en Groot Brittannië

In 1800 vond de Unie tussen Groot Brittannië en Ierland plaats. FCR nam vervolgens de parlementszetel in het Brits Hogerhuis in. Hij ontving een jaargeld van 1200 pond sterling en werd op de parlementslijst vermeld als ‘Earl of Athlone’, de Engelse titel voor het Nederlandse graaf en Duitse Count. Na verdere protesten werd zijn jaartoelage tot zijn dood tot 2000 pond sterling per jaar verhoogd. Dit pensioen uit de Engelse schatkist verviel na zijn dood aan zijn oudste zoon, de zesde graaf van Athlone. FCR had zijn doel bereikt.

De collectie

Op zijn eigen portret van de portrettengalerij laat FCR zich afbeelden met zijn parlementaire peers robe. Net alsof hij zeggen wil: “Dat heb ik toch mooi gefixt!”. Dankzij zijn inspanning hebben we bovendien de peers robe die waarschijnlijk door zijn zoon Reinhard Diederik Jacob bij de kroning van George IV gedragen is.

In een lange hoge ruimte met een tongewelf plafond, en schilderijen van schepen op de wanden, zit aan het eind onder een rood baldakijn met daarop een wapen de koningin io haar troon. Om haar heen staan diverse mannen en vrouwen. Aan de rechter zijde zitten twee rijen met heren met rode mantels aan met daarop horizontale strepen. In het midden in een vierkant zitten acht heren in het zwart. Aan deze kant van de korte zijde zitten nog vijf rijen met heren met dezelfde rode mantels. Aan de linker kant een hoge schouw en aan deze kant twee rijen met eren met een witte blouse met daaroverheen iets zwart. Helemaal op de voorgrond diverse heren met pruiken in elegante dagelijkse kleding.
Queen Anne (1665-1714) in het Britse Hogerhuis, 1708-1714, Peter Tillemans. Collectie: Royal Trust Collections.
BronnenFeiten
Themainformatie Mannen met een missie, , 5e graaf van Athlone
Bruin, Renger E. de (2022). Adel en Ridderschap in Utrecht. Zwolle: Wbooks 2022, blz. 265
Ierse titels
Piso, Caroline (2021). De achterblijvers, De familie Van Reede, het Huys en het dorp Amerongen in de periode 1795-1813. Amerongen: Werkgroep bewonersgeschiedenis

Gerelateerde berichten