Tijdens een rondleiding met Europese adellijke bezoekers aan het kasteel ontstond er een discussie of de familie Bentinck nou Nederlands, Engels of Duits is. Een interessante discussie die zowel eenvoudig, als ingewikkeld is te beantwoorden.
![Een oude ansichtkaart van een buitenhuis. In het midden een wat hoger deel (een deur met aan iedere kant een raam breed) met aan weerszijde bescheiden vleugels (elk twee ramen breed). Het huis is begroeid met klimop. Daan weerszijden van het voorplein staan twee gebouwen en op de voorgrond ligt de gracht.](https://ontroerendgoed.kasteelamerongen.nl/verhalen/wp-content/uploads/2024/11/Kasteel-Schoonheten-bij-Raalte.jpg)
Gelderland en Overijssel
De oudst bekende Bentinck dateert uit de veertiende eeuw in Heerde (Gelderland). Nederlands is dus het juiste antwoord en dan laten we maar even in het midden dat de eenheidsstaat Nederland, zoals we die nu kennen, nog niet bestond. Er komt al snel een tak terecht op Schoonheten (Overijssel) en daar wonen tot op de dag van vandaag nog Bentincks. In 1814 krijgen zij de titel baron en we noemen dit dan ook de Nederlandse baronale tak.
![](https://ontroerendgoed.kasteelamerongen.nl/verhalen/wp-content/uploads/2024/11/Corbould-Bulstrode-Park-Buckinghamshire.jpg)
Engeland
Het verhaal van Hans Willem Bentinck is bij ons bekend. Hij ging eind van de 17e eeuw als vertrouweling van Willem III naar Engeland en kreeg daar de titel graaf van Portland. Dit is de Engelse grafelijke tak. Die Engelse titel van Earl gaat alleen naar de oudste zoon. Onze Bentincks stammen af van de tweede zoon van Hans Willem en zijn dus geen Engelse graven. Eén van de Bentincks van de Nederlandse baronale tak verhuist in de negentiende eeuw naar Engeland. Het koninklijk besluit dat de Engelse Bentincks uit de baronale tak ook in Engeland baronnen waren, werd in 1932 herroepen. Er is nu alleen nog de grafelijke tak.
![Jonge man met een grote bos donkere krullen staat in een harnas voor een pilaar. Om zijn middel heeft hij een rode sjaal met een grote strik. Met zijn rechter hand steunt hij op een hoge stok, zijn linker hand ligt op zijn helm met blauwe veren, die op een tafel voor hem ligt.](https://ontroerendgoed.kasteelamerongen.nl/verhalen/wp-content/uploads/2025/01/Rigaud-Henry-Bentinck.jpg)
![Man met een witte krullenpruik met een zwarte strik in de nek kijkt een beetje bedrukt. Hij draagt een rode jas.](https://ontroerendgoed.kasteelamerongen.nl/verhalen/wp-content/uploads/2025/01/Liotard-Willem-Bentinck-857x1024.jpg)
Nederland
Hans Willem stuurt zijn tweede zoon, Willem, naar naar Nederland om daar zijn huizen en posities over te nemen. Willem wil trouwen met Charlotte Sophie van Aldenburg. Haar moeder eist echter dat hij daarvoor een grafelijke titel moet hebben. Hij koopt dan de Rijksgraaftitel van de keurvorst van de Pfaltz. Zo wordt de Nederlandse grafelijke tak van de Bentincks ‘geboren’. Hier valt onze Amerongse Bentinck onder. Die tak is nu uitgestorven.
![Een keurige dame in een prachtige jurk en een hermelijnen mantel kijkt ons aan met grote ogen](https://ontroerendgoed.kasteelamerongen.nl/verhalen/wp-content/uploads/2025/01/Onbekend-Charlotte-Sophie-von-Aldenburg.jpg)
![Een jonge vrouw met pijpekrullen langs haar oren en een groene jurk aan staat naar links gekeerd met een klein bosje bloemen in haar rechter hand.](https://ontroerendgoed.kasteelamerongen.nl/verhalen/wp-content/uploads/2025/01/Leighton-Mechtild-zu-Waldeck-Pyrmont.jpg)
Duitsland
Willem trouwt met Charlotte Sophie en zij is erfdochter van Aldenburg in Nedersaksen. Willem heeft hier weinig aan, wil je weten waarom, lees dan het boek van Hella Haase.
De Duitse tak start met de zoons van Charlotte Sophie en Willem Bentinck. Voor ons wordt die vooral interessant als Jacoba Helena van Reede trouwt met de kleinzoon van Willem, Jean Charles Bentinck. In de strijd rondom de erfopvolging van Aldenburg verklaart de Duitse Bondsdag op 12 juni 1845 dat de Bentincks tot de hogere Duitse adel behoren.
Ook de moeder van ‘onze’ Godard van Aldenburg Bentinck, Mechtild von Waldeck Pyrmont, is erfdochter. Via haar ontstaat de Duitse Bentinck-tak van Waldeck-Limpurg met als hoofdstandoord Gaildorf. Wilhelm, haar tweede zoon die ook Middachten erft, wordt ook heer van Waldeck-Limpurg. Via erfdochter Isabelle vervalt Gaildorf, net als Middachten, aan de familie Zu Ortenburg. Een nazaat van die familie woont nog steeds op Middachten.
![Oude foto van een groot wit huis met twee verdiepingen, een erker midden voor en een balkon aan de zijkant.](https://ontroerendgoed.kasteelamerongen.nl/verhalen/wp-content/uploads/2024/11/Het-nieuwe-huis-Gaildorf.jpg)
Object | Maker | Datering | Materiaal | Vaste plek (Atlantis) |
Portret van Hans Willem Bentinck (1649-1703) | Kopie naar G. Kneller | 19e eeuw | Olieverf op doek | Eetkamer 40 (0878) |
Portret van Anton II von Aldenburg (1681-1738) | Olieverf op doek | Eetkamer 28 (0879) |
Geef een reactie