Goert van Reede en zijn vrouw Geertruid van Nijenrode waren de eerste bewoners van kasteel Amerongen die in de grafkelder in de Andrieskerk zijn bijgezet. Vermoedelijk is de grafkelder nog in opdracht van Goert gebouwd, ten tijde van de reformatie. De grafkelder ligt in het koor van de kerk. In de loop der eeuwen zijn er nog vele Van Reedes bijgezet, tot het in 1827 bij wet werd verboden om in de kerk te begraven. Desondanks is de familiekelder nog in 1852 voor de laatste maal gebruikt. In dat jaar overleed één van de meladdies, Maria Wilhelmina, op 9 juli in Den Haag.

Zwartwit foto van het interieur van een kerk. Rechts tegen een pilaar de preekstoel, dan een kroonluchter. De kerkbanken staan eromheen gegroepeerd. We kijken door naar het koor van de kerk. Daar hangen rouwborden. Rechts in de zijbeuk een hogere kerkbank met daarachter een ruimte waar een gordijn voor hangt.
Interieur van de Andrieskerk te Amerongen: kerkzaal met preekstoel en koor, foto gemaakt tussen 1910 en 1920. Collectie: Utrechts Archief

Naamschilden

Hoeveel Van Reedes er zijn bijgezet in de grafkelder weten we niet precies. In 1991 is tijdens de restauratie van de Andrieskerk de grafkelder geopend. Omdat een deel van de kisten was vergaan, was het niet mogelijk om het juiste aantal vast te stellen. Slechts drie kisten waren nog in goede staat. Ook vond men vijf naamschilden, waarvan een aantal op de kisten. Het betreft de naamschilden van Frederik Christiaan Reinard, bijgezet in 1808 en zijn vrouw Anna Elisabeth Chistina van Tuyll van Serooskerken, bijzet in 1819, Reinhard Diederik Jacob, bijgezet in 1823 en zijn zesjarige dochter Anna Elisabeth die in 1825 is bijgezet. Daarnaast was er een naamschild van Godard, de eerste graaf van Athlone. Hij overleed, zo staat op het naamschild te lezen, op 11 februari 1703 in Utrecht. Het naamschild vermeldt daaronder de datum 12 mei 1823. Wat de betekenis van dat laatste jaartal is, is onduidelijk.

Onder een opengewerkte vloer is de bovenkant van een tongewelf te zien.
Grafkelder in de Andrieskerk tijdens de restauratie, Paul van Galen, 1991. Collectie Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Rouwborden

Van de vijf namen op deze naamschilden, hangt alleen van Godard van Reede Ginckel een rouwbord in de kerk, zodat we zeker weten dat lang niet van alle personen die in de grafkelder zijn bijgezet een rouwbord in de kerk hangt. Mogelijk heeft dit er ook mee te maken dat de andere gevonden naamschilden in de periode tijdens en na de Franse overheersing begraven zijn. Rouwborden werden tijdens de Franse tijd verwijderd en vaak ook vernietigd.

Een (onduidelijke) afbeelding van het interieur van de grafkelder staat in het boek van Piet Tuik op pagina 276.

In een donkere grafkelder waken een aantal mensen rondom een overledene.
De graflegging, Rembrandt van Rijn, ca. 1654. Collectie Rijksmuseum.

Gerelateerde berichten

Auteur

  • Leunis van Klinken

    Ik ben een liefhebber van geschiedenis. Na een werkzaam leven in het onderwijs (bao+schoolbegeleiding) ben ik met veel genoegen rondleider. Ik vind het iedere keer weer een uitdaging om een groep mensen mee te nemen op reis door de geschiedenis, in de hoop dat ze genieten van de rijke historie van het kasteel en zijn bewoners.

    Bekijk Berichten
Series NavigationHet grafmonument van Goert >>
Dit verhaal is deel 1 van 3 in de serie De laatste rustplaats