Ten zuiden van de Nederstraat in Amerongen stond het voormalige kasteel Lievendaal. Wat nog rest van dit kasteel is een heuvel binnen een verlande gracht. Mogelijk zijn er nog funderingen in de grond te vinden, maar daarvan is op het eerste gezicht niets te zien. Als je hier over het pad loopt is het dan ook niet direct duidelijk dat de verhoging wijst op de plek waar ooit een kasteel heeft gestaan.

Een plattegrond in vogelvlucht met rechtsboven de kerk en een paar huizen. Boven de kerk staat Amerongen. Uit het dorp komt een weg en vanuit die weg kom je bij een huis met een gracht er omheen, Kasteel Amerongen. Tussen het kasteel en de weg zie je duidelijk twee delen: een deel met gras en een deel met bomen. Rechts onder het dorp staat een groep bomen met daarin verscholen een huis (Lievendaal).
Het dorp Amerongen met Kasteel Amerongen en Kasteel Lievendaal. Fragment uit een kaart van enige percelen land gelegen in de Allemanswaard onder Amerongen en Elst, 1597 van J.R. van den Berch, 1597. Collectie Archief Domkapittel, Het Utrechts Archief.

Van hofstede naar kasteel naar ruïne

In 1386 stond op de plek van het latere Lievendaal een boerderij of hofstede. In 1419 werd Jan van Driebergen hiermee beleend, samen met 10 morgen land. Een morgen is iets minder dan een hectare
(10.000 m2). Jan van Driebergen heeft de bestaande hofstede afgebroken en er een nieuw huis voor in de plaats laten zetten. In 1498 wordt dan over een “stenen Huys mitter hofstede myt allen synre tymeringe ende myt thien margen lantsz” gesproken. Van de Staten van Utrecht kreeg dit Huys in 1536 de status van ridderhofstad. Het kasteel, zoals we het nu wel mogen noemen, was aan het begin van de 17e eeuw waarschijnlijk al verwoest. De enige afbeelding die van Kasteel Lievendaal bewaard is gebleven is van Roelant Roghman uit 1646/1647. Hierop is te zien dat Lievendaal echt een ruïne is.

Tekening van een ruïne in een "gracht" (meer een plas water). Het huis heeft geen dak meer en alleen de buitenmuren lijken nog overeind te staan. Op de achtergrond bomen en links staat een soort boerderij.
Kasteel Lievendaal bij Amerongen, Roelant Roghman, van na 1647 tot voor 1692.Collectie Teylersmuseum. NB de datering na 1647 tot voor 1692 is van het Teylermuseum. De meeste andere bronnen geven voor de kastelen van Roghman 1646-1647 aan.

Herbouw van Amerongen

Volgens mondelinge overdracht woonden Godard Adriaan en Margaretha tijdens de herbouw van het kasteel op Lievendaal. Mulder stelt daar al vraagtekens bij. Zij vindt een brief waarin Margaretha aangeeft dat ze in het huis van Joost van Ommeren gewoond hebben. Wat we wel zeker weten is dat Godard Adriaan van Reede Lievendaal in 1688 voor 9300 gulden kocht. Lievendaal was vanaf toen in bezit van de heer van Amerongen. Godard Adriaan liet Lievendaal afbreken, maar om welke reden is niet echt duidelijk. Het kan belemmering van het uitzicht zijn geweest of het kan gaan om met elkaar conflicterende rechten, zoals het jachtrecht. Uit de correspondentie van Godard Adriaan met Margaretha en kleindochter Reiniera valt de achtergrond niet af te leiden.

Op de voorgrond links een pyramide-vormig dak met op de punt een schoorsteen. Daarachter vooral boslandschap in herfstkleuren met rechts een deel weiland. In het weiland is een ronde vorm van bomen te zien met daarin een rond lopend water, de oude slotgracht.
Het terrein waar ooit Lievendaal lag vanaf de zolder van Kasteel Amerongen. Op de voorgrond het Noorderpaviljoen van de stallen. Foto: Annemiek Barnouw

Afbraak of toch herbouw?

Uit de correspondentie blijkt wel dat in 1690 de fundamenten worden aangestopt en de brug wordt afgebroken. Of ook de bijgebouwen in die tijd werden afgebroken is niet helemaal duidelijk. Het zou kunnen dat het gebouw op de hoek van de Nederstraat en Zandvoort één van de overgebleven bijgebouwen van Lievendaal is. Later in 1690 wordt er gebouwd aan of op Lievendaal en het lijkt erop dat Reiniera, ook wel juffrouw van Lievendael genoemd, de opdracht gekregen heeft om de bouw uit te voeren. Uiteraard houdt Margaretha dit goed in de gaten.

Eerste brieffragment van Reiniera over Lievendaal
Tweede brieffragment van Reiniera over Lievendaal

Deese [deze brief] sal alleen deinen om uhEdele van mijne onder=
daenig respect te verseeckeren. waer door oock sal seggen
dat ick op Leivendael ben geweest alwaer de
metselaer noch beesig is met het afbreecken van de
boovenste brugge henderick de Boode heeft mijn
geseijt wat van uhEdele orders zijn omtrent het maecke

van dat huijs dei in alles sullen naergevolligt
werden het hout van amsterdam tot dat werck
is nog neit gekoomen maer wert daegelix verwacht
en sal buijten tweijfel van deese weeck heir zijn

Reiniera van Reede aan Godard Adriaan van Reede op 25 juni 1690

Afbraak

Wat er precies gebouwd wordt is niet duidelijk. Wordt het kasteel herbouwd of wordt er iets anders op de plaats van Lievendaal neergezet? Als Godard Adriaan in 1691 overlijdt stoppen de brieven. We weten dus niet wat erna gebeurt. Het is wel duidelijk dat Lievendaal uiteindelijk helemaal afgebroken is. Wanneer precies en door wie is niet duidelijk.
Hoe het ook met Lievendaal is gegaan, Kasteel Amerongen werd door Godard en Margaretha wel weer in volle glorie opgebouwd.

BronnenFeiten
Knuijt, Marieke (1995). Lievendaal. In: B. Olde Meierink, G. van Baaren, R.G. Bosch van Drakestein, B.G.J. Elias, E. de Ligt, M.A. Kok, C.H. Staal, F. Vogelzang, C.C.S. Wilmer. Kastelen en ridderhofsteden in Utrecht. Utrecht: Matrijs. Blz. 281 en 282: Geschiedenis van Lievendaal, hout uit Amsterdam, ‘kruijsraemt’
Mulder, A.W.J. (2015). Kasteel Amerongen en zijn bewoners. Amerongen: Vriendenkring van Kasteel AmerongenBlz. 53: Bewoning van Lievendaal tijdens de herbouw.
HUA1001.2728 Brieven gericht aan Godard Adriaan van Reede afkomstig van zijn echtgenote Margareta Turnor, 1690 mei-1691 augBrief van Margaretha
HUA1001.2737 Brieven gericht aan Godard Adriaan van Reede afkomstig van zijn kleinkinderen Frederik Christiaan, Godard Adriaan, Reiniera, Agnes en Anna Ursula van Reede, 1680-1690. Reiniera aan Godard Adriaan op 25 juni 1690 brieven van Margaretha en Reiniera in 1690
Braaksma, Kees (2012). Lievendaal. Kastelen en buitenplaatsen in Utrecht. Benaderd: 7 november 2024Lievendaal totaal info, een ruïne begin 17e eeuw
Olde Meierink, A.L.M. en A.L. Vernooij (1992). Monumenten inventarisatie project Gemeente Amerongen. Utrecht: Provincie Utrecht, dienst Ruimte en Groen Blz. 19: Aankoop Lievendaal door Godard Adriaan

Gerelateerde berichten