Ergens in het bos liggen nog twee hardstenen stukken, resten van de theekoepel en die geven aan waar het gebouwtje ongeveer stond. In 1771 meldt rentmeester De Ridder dat zowel de bouw van het Berghuis als van de theekoepel is afgerond. Er wordt ook een later jaar genoemd, maar 1771 lijkt het meest aannemelijk. Waarom staat midden in een in ontwikkelend bos een theekoepel?
Filosofie
Anna Elisabeth van Tuyll van Serooskerken (Annebetje) is samen met haar echtgenoot onder de indruk van de filosoof Rousseau. Zijn filosofie benadrukt onder andere dat natuurlijke omgevingen en het ervan genieten een goede basis vormt voor de ontwikkeling van gevoelens.
Genieten
De gebouwde zeskantige koepel met haar zeskantige puntdak, geheel windvrij gelegen tegen de bosrand, biedt de gelegenheid om te genieten, samen te zijn met vrienden, in alle rust te lezen en gelijkertijd het uitzicht te bewonderen over de flanken van de heuvelrug en de Betuwe. Een ideale plek om het leven en je gevoelens te delen met bijvoorbeeld je lievelingsnicht, Belle van Zuylen.
Colombier
Na een bezoek Belle van Zuylen in het Zwitserse Colombier, besluit Annabetje de theekoepel ook Colombier te noemen. Tijdens dat bezoek werden er ook zaden verzameld en er wordt beschreven dat die zaden zowel in de kasteeltuin, als in het Koepelbos werden uitgezaaid. Het Koepelbos is het bos dat tegenover de theekoepel ligt. Opmerkelijk is dat het pad een graspad was, dus niet verhard en dat verklaard dat het pad nu nog wel zichtbaar is, maar niet teveel wordt belopen.
Geef een reactie