Jacques Wijts is de oom van Margaretha Turnor. Hij is de halfbroer van haar moeder, Salomé van Meetkerken. Hoe zit die relatie eigenlijk precies in elkaar?
Samengesteld gezin
We denken soms dat samengestelde gezinnen met stief- en halffamilieleden een plaag van deze tijd zijn, denk aan scheidingen, samenwonen en tweede leggen, maar niets is minder waar! Doordat mensen jonger overleden bleven weduwen en weduwnaars in de 16de en 17de eeuw vaak achter met kleine kinderen. Tweede en soms derde huwelijken werden regelmatig gesloten. Eén van de meest complexe samengestelde gezinnen is dat rondom de grootmoeder van Margaretha Turnor, Margaretha van Lichtevoorde: de Wijts-Meetkerken connectie. Portretten van Margaretha en haar twee mannen zijn in het kasteel aanwezig. Hoe zag het samengestelde gezin van Margaretha eruit? Bij dat gezin hoorden in ieder geval kinderen uit drie huwelijken. We geven hier een inzichtje in dat 16de eeuws samengesteld gezin.
Adolf van Meetkerken (1528-1591) en Jacqueline de Cerf (??-1576)
Adolf van Meetkerke (zijn portret hangt in de lange gang links naast de ingang naar de grote zaal) is een belangrijk wetenschapper en diplomaat in Brugge. In zijn huwelijk met Jacqueline de Cerf krijgt hij vier zoons en een dochter, genaamd Anna. De zoons gaan allemaal het Engelse leger in. Anthony (1567-1586) komt om in de slag om Warnsveld (1586), Nicolaas (1562-1591) bij het beleg van Deventer (1591) en Boudewijn ( ??-1596) sterft waarschijnlijk aan een verwonding bij de slag om Cadíz. De jongste is Adolf, ongeveer 1576-1625, en van hem hebben we een officiersportret in de hal hangen. Zou Jacqueline in zijn kraambed gestorven zijn? Dit was wel één van de grote oorzaken van sterfte bij vrouwen.
Jan Wijts (1528-1580) en Margaretha van Lichtervelde (??-1610)
Jan Wijts werd burgemeester van het protestante Brugge. Zijn huwelijk met Margaretha was zijn tweede huwelijk, uit zijn eerste huwelijk zijn geen kinderen bekend. Uit het huwelijk met Margaretha zijn in ieder geval drie kinderen bekend: Ferdinand (??-1615), Margaretha (??-1615) en de ons wel bekende Jacques (rond 1580-1643). Ferdinand zet de familiedynastie in de buurt van Brugge voort als heer van de Boucharderie. Margaretha trouwt in Engeland, eerst met een wetenschappelijke collega van haar stiefvader en daarna met een dominee. Van haar rest een aantekenboekje in het archief. Jacques komt in de Republiek terecht en zijn carrière is verder bekend.
Adolf van Meetkerke (1528-1591) en Margaretha van Lichtervelde (??-1610)
Na het overlijden van Jan Wijts hertrouwt Margaretha met de weduwnaar Adolf van Meetkerke. Dit betekent dat ze bij elkaar nu acht kinderen hebben. Met Adolf van Meetkerke krijgt Margaretha nog zeker drie kinderen: Elisabeth, Edward en Salomé (de moeder van Margaretha Turnor). Salomé wordt in 1591 geboren, het jaar dat haar vader sterft. Elisabeth en Edward blijven allebei in Engeland. Edward wordt dominee en theoloog. Salomé komt in de Republiek terecht en is de moeder van Margaretha Turnor.
Half en stief
Samenvattend: Jacques Wijts en de jonge Adolf van Meetkerken zijn stiefbroers (andere vader, andere moeder), Jacques Wijts en Salomé van Meetkerke zijn halfbroer en -zus (zelfde moeder, andere vader) en ook de jonge Adolf van Meerkerken en Salomé zijn halfbroer en -zus (zelfde vader, andere moeder).
Geef een reactie