- De grafkelder in de Andrieskerk
- Het grafmonument van Goert
- De Algemene Begraafplaats
Vanaf 1 januari 1829 was het niet meer toegestaan om overledenen in of rondom de kerk te begraven. De familie Van Reede kon nu geen overleden familieleden meer bijzetten in de grafkelder in de Andrieskerk. Hoewel de achtste graaf, George Godard Henry van Reede bijna nooit in Amerongen was, stond hij een stuk grond ten oosten van het dorp af aan de gemeente. Daar kon de gemeente Amerongen een begraafplaats laten aanleggen.

Kasteelbewoners en dorpsgenoten
Op deze algemene begraafplaats werden voortaan overleden familieleden van de kasteelbewoners gebroederlijk naast hun dorpsgenoten (en personeelsleden) begraven. Uiteraard lieten zowel de Van Reedes als de Bentincks daar toch een monument neer zetten dat ze onderscheidde van de gewone dorpsbewoners. Overigens deden ook de notabelen van het dorp dat en ook de bewoners van Natewisch.
Uitbereiding
De begraafplaats wordt meerdere malen uitgebreid, voor het laatst in 1925. Al snel blijkt ook dit niet genoeg te zijn en dan wordt de nieuwe begraafplaats aan de Holleweg aangelegd. De nieuwe begraafplaats wordt de belangrijkste begraafplaats, maar de oude begraafplaats is nooit officieel gesloten.
Monument
Omdat de oude begraafplaats een karakteristieke negentiende-eeuwse dorpsbegraafplaats is, die zeer gaaf bewaard is gebleven, is deze sinds 1998 een rijksmonument. Als rijksmonument bevat het vier elementen: de aanleg van de begraafplaats, het baarhuisje, het grafmonument van de Van Reedes en het mausoleum van de Bentincks.

Verder lezen |
Giesen-Geurts, Brigitte en Leon Blok (2009). Amerongen – De Oude Algemene Begraafplaats. Op: Dodenakkers; funerair erfgoed. |
Wijk, Ide van (2022). Graven met een verhaal. Amerongen: Stichting Open Monumentdag Amerongen. |
Geef een reactie