In het jaar 1655 wordt Godard Adriaan door de Staten-Generaal als buitengewoon ambtenaar naar Denemarken gezonden. Aanleiding was het handelsconflict tussen Denemarken en Zweden over de alsmaar stijgende tolheffingen op De Sont.
De Sont was een belangrijke route voor de handel in graan en hout met de landen aan de Oostzee. De oevers rond De Sont waren eigendom van Denemarken en met de tolheffingen had de Deense koning extra inkomsten.
Godard Adriaan en De Sont
De Staten-Generaal steunde in die jaren Denemarken tegen Zweden en trachtte tegelijkertijd haar eigen handelsbelangen in het noorden te behartigen en nader te bevestigen. In 1659 wordt het tolconflict mede door bemiddeling van Godard Adriaan opgelost ten gunste van Denemarken én ten gunste van de landen die van de Sont gebruik maakten.
Baron
De Deense koning Frederik III is zo in zijn element dat hij Godard Adriaan van Reede riddert in de prestigieuze Deense Orde van de Olifant. Twaalf jaar later wordt Godard Adriaan door dezelfde Deense koning verheven tot baron.
De olifant in het kasteel
Dat de familie trots was op de eer die Godard Adriaan van het Deense koningshuis kreeg, is mooi te zien in het plafond van de hal. Gelijk bij binnenkomst krijgen bezoekers het alliantiewapen van Godard Adriaan en Margaretha te zien en daar hangt de olifant aan. Op het plafond staan bovendien de titels van Godard Adriaan geschilderd: Godert Adriaen Baron v. Reede Vrij Heer v. Amerong, Ginkel, Elst, & Ridder van Coninckl Deense Ordre van Oliphant & En Margaretha Turner Baronesse en Vrij vrouwe van Amerongen.
Geef een reactie