Het Kasteel en het dorp Amerongen zijn nauw met elkaar verbonden. Uiteraard was het kasteel een belangrijke werkgever voor de doprsbewoners. Daarnaast waren de verschillende kasteelheren en -vrouwen op diverse manieren betrokken bij het dorp.
Werk
De kasteelheer zorgde vaak voor werk en een betrekking. Dat werk kon op het kasteel zelf zijn maar ook op het landgoed. Veel dorpsbewoners konden dus emplooi vinden en daardoor was de kasteelheer tevens werkgever. In de tijd van Margaretha Turnor was er overigens sprake van een kasteelvrouwe. Manlief, Godard Adriaan van Reede, zat voornamelijk in het buitenland om de zaak van de Republiek te dienen. Dus alles van het kasteel kwam voornamelijk op haar schouders terecht. In haar brieven vinden we veel informatie over personeelsleden. Ze beschrijft hoe ze hun werk doen, maar ook hoe het met hun familie is. Ze is duidelijk begaan met het personeel. Overigens krijgen ook andere dorpsgenoten een (bij)rolletje in haar brieven: als er iets bijzonders gebeurt of als ze overlijden. Ook in de nalatenschappen van de verschillende Van Reedes en Bentincks komen we personeelsleden tegen.

Kerk
Voor de bewoners van het kasteel was het dorp uiteraard ook belangrijk. Met name de Andrieskerk in het centrum van Amerongen speelde voor de familie Van Reede en later de familie Bentinck een sleutelrol. Gedurende lange periodes was de kasteelheer kerkvoogd, danwel had deze een rol in de benoeming van de kerkvoogdij. Het was dan ook niet vreemd dat er zitplaatsen in de kerk gereserveerd waren voor de kasteelheer en zijn familie. Meerdere Van Reedes liggen in de kerk begraven. Later hebben leden van de kasteelfamilie op de algemene begraafplaats Amerongen hun laatste rustplaats gevonden.

Feest
Bij belangrijke gebeurtenissen werden ook vaak de dorpsbewoners uitgenodigd en/of speelden zij een rol in de organisatie van het festijn. We moeten daarbij denken aan verjaardagen, geboorte van een kind en dergelijke. Er werd groots uitgepakt als een nieuwe kasteelheer zich aandiende dan wel als een kasteelheer een jubileum vierde. Daarbij waren de de kasteelheren en -vrouwen ook betrokken bij het verenigingsleven. Met name uit de tijd van Beninck is er veel van feesten en verenigingsleven bewaard gebleven. Op veel evenementen wordt de graaf toegezongen door de verschillende koren uit het dorp.

Schaatsen
In de koude winters kon en kan er ook op de grachten geschaatst worden door de dorpsbewoners. Vroeger werd er dan een heuse koek-en-zopietent dan geïnstalleerd. Dat versterkte uiteraard de band tussen kasteel en dorp. In de 20ste eeuw zorgde Geluidsinstallatiebureau Von Ilsemann, het bedrijf van Rüdiger von Ilsemann, voor muziek ter verhoging van de feestvreugde.

Geef een reactie