De adellijke familie Van Tuyll van Serooskerken woont oorspronkelijk in Zeeland. In de 17e eeuw trekken ze naar het gewest Utrecht en wonen ze tot op vandaag de dag op slot Zuylen. Tussen Zuylen en Amerongen hebben altijd banden bestaan.  Zoals bijvoorbeeld in de tweede helft van de achttiende eeuw, als Annebetje (Anna Elisabeth Christina) van Tuyll van Serooskerken als echtgenote van Frits (Fredrik Christiaan Reinhard) van Reede [link] op kasteel Amerongen woont. Vooral in de Lodewijkskamer worden de banden die Annebetje met haar familie Van Tuyll van Serooskerken heeft zichtbaar. Maar liefst vier schilderijen vertellen daarvan.

Vader Jan

Vader Jan (Jan Maximiliaan) van Tuyll van Serooskerken ziet in 1710 het levenslicht op het ouderlijke slot Zuylen. Hij gaat, zoals veel adellijke zonen, in militaire dient. Hij klimt op tot generaal-majoor van de cavalerie. In 1739 trouwt hij met de twintigjarige Chrisje (Ursula Christina Reiniera) van Reede, dochter van Frederik Christiaan van Reede en Henriëtte van Nassau-Zuylestein. [link] Het is echter maar een kortstondig huwelijk, want in 1747 na ruim acht huwelijksjaren overlijdt Chrisje in het kraambed. Ze laat een man en vijf kinderen achter, twee zoons en drie dochters. Jan hertrouwt in 1753 met de rijke weduwe De Geer en koopt kasteel Heeze. Hij overlijdt in 1762.

Jan Maximiliaan van Tuyll van Serooskerken (1710-1762), Susanne Caron naar J.E. Liotard. Collectie Kasteel Amerongen.

Broer Reinoud

In 1746 wordt Reinoud (Reinoud Diederik) in Zuilen geboren. Hij is de jongste zoon van Jan en broer van Annebetje. Hij doorloopt evenals zijn vader een militaire carrière. Als hij in 1784 op achtendertigjarige leeftijd overlijdt, heeft hij de rang van luitenant ter zee. Hoewel van huis uit prinsgezind opgevoed en omringd door Oranjegezinde familieleden, heeft hij aanvankelijk nog wel enige sympathie voor de patriotten. Samen met zijn vrouw Carolina van Randwijk (kleindochter van Godard Adriaan van Reede van Herreveld) bewoont hij kasteel Heeze. Ze krijgen zeven kinderen. Zijn stoffelijk overschot is na zijn overlijden in 1784 bijgezet in de familiegrafkelder in de kerk van Heeze.

Reinoud Diederik van Tuyll van Serooskerken (1746-1784), Susanne Caron. Collectie Kasteel Amerongen.

Neef Ditie

Ditie (Diederik Jacob) is in 1744 geboren en vernoemd naar zijn vader, een broer van Jan. Hij heeft als jongeman een oogje op Annebetje een nicht van hem. Die gaat echter zijn neus voorbij, want ze trouwt met een andere neef, Frits van Reede. Ook een aanzoek bij Maria Frederica, de zus van Frits, wordt afgewezen. Ze stelt de eis, dat hij zijn carrière als commandant bij de marine opgeeft. Dat weigert Ditie echter. Hij blijft ongehuwd. Door liefdesverdriet gekweld en ook door een zwakke gezondheid overlijdt hij in Napels, nog maar 29 jaar oud.

Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken (Ditie), G. de Spinny. Collectie Kasteel Amerongen

Nicht Belle

Belle (Isabella Agneta Elisabeth) is de hartsvriendin van Annebetje. [link].  Ze is geboren in 1740 en  een dochter van Diederik Jacob, broer van de vader van Annebetje. Belle en Annebetje kennen elkaar al vanaf de vroege jeugd, want na het overlijden van de vader van Annebetje is oom Diederik, de vader van Belle, haar voogd geworden. Het zorgt ervoor dat Annebetje regelmatig over de vloer komt in Zuylen. Belle krijgt een huwelijksaanzoek van Frits, maar ze reageert afwijzend.

Frits trouwt dan uiteindelijk met Annebetje. Na de geboorte van de eerste vier kinderen van Frits en Annebetje staat Belle klaar om de jonge moeder te ondersteunen na de bevalling. Belle heeft een viertal jaren een romance met markies De Bellegarde, waar haar ouders echter een einde aan maken. Hoewel aanvankelijk tegen de zin van haar vader trouwt Belle met Charles-Emmanuel de Charriére. Annebetje speelt daarbij nog een bemiddelende rol. Na haar huwelijk gaat Belle in het Zwitserse Colombier wonen, maar de hartvriendinnen verliezen elkaar niet uit het oog. [link]. Belle overlijdt in 1805. Ze wordt in haar woonplaats Colombier begraven.

Isabella van Tuyll van Serooskerken (Belle van Zuylen, naar J. Humbert. Collectie Kasteel Amerongen.

Ook dierbaar?

Of het portret van Willem Frederik van Reede opgehangen is als naaste van Annebetje, is natuurlijk de vraag. Hij was de zoon van haar zwager Arend Willem, maar ook de man van haar vroeg overleden dochter Belle van Reede. Bovendien hangt onder het portret van Jan Maximiliaan een portret dat gemaakt is door Belle van Zuylen. En natuurlijk hangt Margaretha prominent in de Lodewijkskamer. Die zullen we maar niet tot de dierbaren van Annebetje rekenen.

ObjectMakerDateringMateriaalVaste plek (Atlantis)
Jan Maximiliaan van Tuyll van SerooskerkenSusan Caron naar Jean Etienne LiotardOlieverf op doekLodewijkskamer 9 (0868)
Reinoud Diederik van Tuyll van SerooskerkenSusan CaronOlieverf op doekLodewijkskamer 12 (0869)
Diederik Jacob van Tuyll van Serooskerken G. de SpinnyOlieverf op doekLodewijkskamer 6 (0670)
Isabella Agneta Elisabeth van Tuyll van Serooskerkennaar J. HumbertOlieverf op doekLodewijkskamer 37 (0871)

Gerelateerde berichten