• Het begin van de Tweede Münsterse oorlog

Bisschop Von Galen, die in 1665 al eens vergeefs had geprobeerd Borculo te annexeren, ziet, nu gezamenlijk met de bisschop van Keulen en onder dekking van Lodewijk XIV, een tweede kans voor hem weggelegd. Als Lodewijk XIV Maastricht voorbij is, vallen de beide bisschoppen de Republiek aan en de Tweede Münsterse oorlog gaat van start.

Kaartje met Duitsland, Twente en de Achterhoek. Een Duits leger van ca. 30.000 man. Op 1 juni valt de Bisschop van Münster Lingen aan (net ten zuidoosten van de de oostelijkse punt van Drenthe). Een ander deel van het leger trekt via Bentheim, Oldenzaal, Ootmarsum, Almelo, Goor en Borculo naar Grol, waar ze op 10 juni aankomen.
De bewegingen van de Duitste troepen begin juni 1672. Fragment uit: 1672 De inval van de Franse en Duitse Vorsten, gebeurtenissen tussen 5 mei en 15 juni.

Bliksemaanval

De aanval begint in het Duitse Lingen, toen nog een bezit van de Oranjes. Daarna trekken de troepen Overijssel binnen: ze beginnen bij Enschede en trekken als een wervelwind door Twente. Inmiddels is de Hertog van Luxemburg aangesloten en hij en de bisschop van Keulen willen eigenlijk direct doorstoten naar de IJssel. Maar Bernhard van Galen wil eerst Grol (Groenlo) veroveren. Via Borculo trekken de troepen daar naartoe.

Stadhouder Bentinck

Overijssel valt op 5 juli en de Overijsselse Ridderschap verklaart zich voor eeuwig van de Unie der Verenigde Nederlanden af te scheiden, en Von Galen als hun landsheer te erkennen.
Bij de val van Overijssel komen we een bekende naam tegen. De belangrijkste steun van de bisschop van Münster was ene Gerard Adolph Bentinck van Brecklenkamp. Dat was verre familie van Hans Willem Bentinck. De vaders van de respectievelijke betovergrootvaders waren broers. De Bentincks van Brecklenkamp waren katholiek gebleven en Gerard Adolph werkte voor de bisschop van Münster. Na de capitulatie van de Ridderschap van Overijssel wordt Gerard Adolph door Bernhard van Galen benoemd tot stadhouder van Overijssel.

Huis Brecklenkamp, Andries Schoemaker, 1733. Collectie: Vereeniging tot beoefening van Overijsselsch Regt en Geschiedenis. Afbeeldingen via brecklenkamp.nl
BronnenFeiten
Wikipedia (2022). Tweede Münsterse oorlog. Benaderd: 3 maart 2022Start van de oorlog
Wikipedia (2022). Bernhard van Galen. Benaderd: 3 maart 2022Bisschop van Münster
Wikipedia (2022). Lingen. Benaderd: 3 maart 2022De stad Lingen, bezit van Huis van Oranje
Prins, Linda (2021). Het rampjaar in Overijssel. Op: Dag van het Kasteel. Benaderd: 3 maart 2022Snelle overgave
Wanrooij, Matthijs (2022). Het Huis te Breckelenkamp in de schijnwerpers in 1672. Op: Dag van het Kasteel. Benaderd: 3 maart 2022Gerard Adolph Bentinck

Gerelateerde berichten

Auteur

  • Hans Strootman

    Al mijn hele leven ben ik geïnteresseerd in geschiedenis. Al vroeg maakte ik kennis met de mooie verhalen die op mijn basisschool, een degelijke protestantse en dus Oranjegezinde "School met den Bijbel" in Doorn, uitvoerig werden verteld over bijvoorbeeld Michiel de Ruyter, Prins Maurits, etc. Na mijn pensionering bezocht ik de banenmarkt van kasteel Amerongen en toen was ik gezwicht. Als vrijwilliger op het kasteel, geniet ik van de vele mooie verhalen van collega-rondleiders en vind ik het fijn om bezoekers mijn verhalen door te geven.

    Bekijk Berichten
Series NavigationEerste Münsterse Oorlog >>
Series Navigation<< Verbond met Brandenburg
Dit verhaal is deel 1 van 2 in de serie Rampjaar: Bernhard van Galen
Dit verhaal is deel 3 van 3 in de serie Rampjaar: Tweede Münsterse Oorlog
Dit verhaal is deel 1 van 1 in de serie Het Rampjaar militair: veldtochten