Al vanaf de tijd dat de mens als jager-verzamelaar voedselrestanten overhield moet men hebben nagedacht hoe dit voor een tijdje te kunnen bewaren zonder dat schimmel en bacteriën het voedsel zouden aantasten. In de loop der eeuwen zijn er veel methodes ontdekt en bedacht. Op dit kasteel zijn de sporen hiervan goed terug te vinden.

Methoden

Van een van de eerste biologielessen op mijn middelbare school kan ik mij nog herinneren dat de leraar aan ons vroeg om zoveel mogelijk manieren te noemen om voedsel te conserveren. Ik moet hier nog altijd aan denken. Sindsdien zijn er ook weer nieuwe methodes in gebruik gekomen die zelfs mijn docent destijds niet kon bedenken zoals vriesdrogen of bestralen. Er zijn er wel zo’n 15 te noemen!

  1. Alcohol
  2. Verhitten / Garen
  3. Drogen
  4. Roken
  5. Zout
  6. Suiker
  7. Zuur
  8. Afsluiten van zuurstof
  9. Koelen
  10. Invriezen
  11. Fermentatie
Glazen pot waar Weck op staat met daarin een peer waaruit een sierlijk randje uit de schil gesneden is.
Peer op alcohol. Collectie Kasteel Amerongen.

Roken, drogen, wekken, verhitten, verzuipen

In de keuken staan meer voorbeelden van conserveren: de hammen die in de schoorsteen werden gehangen om te roken, de appeltjes die werden gedroogd, de groenten die werden geweckt en natuurlijk het fornuis om te verhitten, wat ook een manier van conserveren is.

Mijn eigen favoriete methode is het conserveren met alcohol zoals hier met deze pot waarin een grote peer zit, waarschijnlijk op brandewijn.

Koelen

Om voedsel te kunnen conserveren werd ook ijs gebruikt om te kunnen koelen. Het kasteel beschikte hiervoor over een ijskelder die zich een paar honderd meter verderop in het bos bevond. En om het dessert aan tafel koel te houden heeft het Athlone-servies een speciale ijskoeler.

Afsluiten van zuurstof

Een van de methoden om te conserveren is eten afsluiten van zuurstof met een laag vet. We hebben in de keuken een gebraden eendje dat zo geconserveerd is. Hoewel je er aan de buitenkant niets bijzonders aan ziet, zou ik het consumeren sterk afraden, want juist het ontbreken van zuurstof is een voorwaarde voor botulismebacteriën om zich lekker te vermeerderen en wat we van dit eendje weten is dat het ruim honderd jaar geleden is geschoten op het eiland Rottumeroog.

Gerelateerde berichten