Daar zit je dan, Margaretha in Den Haag en haar man Godard Adriaan in Hamburg. Je kasteel, je huis in Amerongen is afgebrand en je kunt er niet naartoe. Het is niet zo dat het onverwacht gebeurde, dus er was ook al wat voorbereidend werk gedaan. Voor het geval dat. Maar dan komt het nieuws, wat doe je dan?

Zeventien leden van de Staten-Generaal vergaderen aan een rechthoekige tafel. Een griffier noteert de besluiten in een boek. Aan de muur een wandtapijt met een jachtscène en de portretten van Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms. Links een schilderij van een ridder. Onderaan twee keer twee regels tekst in het Frans. De prent maakt deel uit van een boek over het bezoek van Maria de 'Medici aan de Nederlanden om de bemiddeling te verzoeken tussen haar en haar zoon Lodewijk XIII.
Vergadering van de Staten-Generaal, anoniem, 1639. Collectie: Rijksmuseum.

Acte van Garantie

Godard Adriaan en Margaretha hebben al in 1672 een afspraak met de Staten Generaal gemaakt: mocht er iets met hun huis gebeuren door het werk van Godard Adriaan, dan krijgen ze een vergoeding voor de schade. Al ruim voor de brand in hun eigen kasteel, maakt Margaretha zich al zorgen om deze afspraak. De Fransen houden zo huis, dat de Staten altijd kunnen zeggen dat het niets met ‘de uitlandigheid’ van Godard Adriaan te maken had. Deze zorg komt vaker terug in haar brieven. Totdat het kasteel daadwerkelijk in brand gestoken wordt, dan blijken de zorgen heel anders te zijn dan ze verwachten.

De praktijk

Het interieur van een uitgebrand gebouw boven de begane grond. Link een wand met twee ramen en een restant van een schouw, rechts een raam met daarvoor een soort overloop. Er zit geen dak meer op het gebouw.
Gezicht op het dwarspand van de Nieuwe Kerk te Amsterdam na de brand van 1645, Roelant Roghman (toegeschreven aan), ca. 1645 – ca. 1646. Collectie Rijksmuseum.

Margaretha wil eigenlijk zodra het kasteel in brand gestoken is met de Staten Generaal in onderhandeling en hun geld veilig stellen. Alleen raadt Raadpensionaris Fagel haar dat af. En hij blijft het haar ook afraden. Brief na brief schrijft ze Godard Adriaan wat ze daar nou mee moet. Probeert Fagel te zorgen dat van uitstel afstel komt of heeft hij een punt om de Staten Generaal daar op dat moment, in het heetste van de strijd, niet mee lastig te vallen? Het probleem wordt pas opgelost als Godard Adriaan in de Republiek is. Dus hoe dat precies gegaan is, is in ieder geval uit haar brieven niet op te maken. Uiteindelijk dragen de Staten Generaal een aanzienlijke som bij aan de herbouw van het kasteel.

Herbouw!

Zowel Godard Adriaan als Margaretha gaan vooral ook praktisch aan de slag met de herbouw, zodra ze gehoord hebben dat het kasteel in brand gestoken is. Secretaris Van den Doorslag is Margaretha begin maart komen vertellen van de brand. Ze stuurt de secretaris nu met een opdracht terug naar Amerongen. Ze wil graag dat de muren die nog overeind staan gestut worden en dat al het (herbruikbare!) ijzer en lood verzameld wordt . Ook Godard Adriaan gaat gelijk aan de slag. Hij schrijft op 17 maart 1673 aan ene Resident LeMaire in Denemarken dat de koning van Denemarken hem twee schepen met hout toegezegd heeft en dat de Keurvorst en zijn vrouw hem ijzer, kalk en eikenhout beloofd hebben.

Tijdslijn van de brand in het kasteel

Gerelateerde berichten