De aanloop

Juni 1672

De Fransen komen!

In 1672 vallen de Franse koning Louis XIV, de Engelse koning Charles II en de bisschoppen van Münster en Keulen de Republiek aan. Op 12 juni trekt Louis XIV bij Lobith de Rijn over en hij wordt pas tegen gehouden bij de Hollandse waterlinie. Margaretha is gevlucht naar Amsterdam, Godard Adriaan zit als diplomaat in Brandenburg en zoon Godard zit in het leger van de kersverse legeraanvoerder Prins Willem III van Oranje.

En Amerongen? Dat is leeg achter gebleven…

Links het oude Kasteel Amerongen met twee torens en lagere gebouwen in de gracht met een brug. Voor de brug een stal gebouw. In de gracht zwemmen twee zwanen. Rechts tussen de bomen het dorp Amerongen met de Andrieskerk. Midden voor op het pad een ruiter met drie honden. Rechts voor een alliantiewapen met Van Reede en Turnor met daaronder een olifant.

Zomer en najaar 1672

Brandschattingen en Sauvegardes

Om de oorlog te financieren kunnen plaatsen en kastelen een sauvegarde kopen om te voorkopen dat het dorp of kasteel geplunderd wordt. Ook leggen de Fransen boetes op voor bewoners uit Utrecht die niet in Utrecht zijn. Tot slot eisen ze brandschattingen: als je niet betaalt wordt je kasteel in brand gestoken. In eerste instantie lijkt het mee te vallen, maar uiteindelijk verwoesten de Fransen veel kastelen.

Gewassenpentekening van een ruine. Io de voorgrond spelende kinderen met twee honden, een boom met twee mannen erover, een weg waar een man over loopt en een koets over rijdt. Aan de weg staat een schuur tegen een een muur met een poort. Achter de muur staat de ruine: een gebouw zonder dak, nog anderhalve verdieping met gaten waar de ramen zaten. Aan de rechterkant een brede meerkantige toren waar nog een restant van een schoorsteen uit steekt. Achter een smallere hogere toren. Er is nergens meer een dak.

Gezicht op de ruïne van het in 1672 verwoeste kasteel Ter Meer te Maarssen van Adam van Lockhorst. Tekening van Louis Philip Serrurier uit ca.1730 naar een onbekende tekening uit 1676. Collectie Utrechts Archief.

Amerongen

No Posts Found

Januari 1673

De Brandschatting

Op 30 januari 1673 krijgt Margaretha slecht nieuws. Haar secretaris komt uit Utrecht met een boodschap van intendant Robbert: óf Margaretha betaald 3.000 gulden of de intendant laat Kasteel Amerongen opblazen. In een brief naar Godard Adriaan beschrijft ze haar zorgen. Als ze betaald is het kasteel weer even veilig maar dan zullen de Fransen vast snel weer om meer geld vragen. Maar niet betalen is ook riskant…