In de Republiek heeft men geen idee van de inhoud van het Verdrag van Dover (1670). Sterke nog: men heeft überhaupt geen idee van het bestaan. Voor de regenten in de Republiek is het ondenkbaar dat de Engelsen en de Fransen een verbond sluiten. Zij denken dat het niet in het belang van Engeland is om Lodewijk op het vaste land zijn gang te laten gaan. Bovendien is in Engeland de stemming bij de bevolking en het parlement sterk anti-Frans.

Confrontatie
Wel was het de mensen in de Republiek opgevallen dat de houding van de Engelse koning ten opzichte van de Republiek veranderd was. Karel II beklaagde zich over allerlei onbelangrijke zaken via George Downing, zijn diplomaat in de Republiek. Het leek wel alsof de Engelse koning een confrontatie met de Staten Generaal van de Republiek zocht. In de woorden van Johan De Witt: het leek wel alsof de Staten bezig werden gehouden met onbelangrijke zaken.
Vlucht
Downing maakt zichzelf bijzonder onpopulair in de Republiek. Na drie maanden vlucht hij, omdat hij bang is voor een uitzinnige menigte. Dit betekent dat hij zijn post ongeautoriseerd verlaten heeft

Triple Alliantie
Het werd langzaam aan duidelijk dat de afspraken van de Triple Alliantie door de Engelse koning niet nagekomen zouden worden. Het bange vermoeden van de regenten in de Republiek was dat ze niet zouden kunnen rekenen op Engelse steun als dat nodig mocht zijn. Niemand had dan ook voorzien dat Karel II actief zou deelnemen in een oorlog tégen de Republiek. Maar hij was hier al lange tijd mee bezig en in maart 1672 worden zijn bedoelingen duidelijk.
Verraad
Als men in de Republiek achter de inhoud van het Verdrag van Dover komt, is de ontsteltenis over dit verraad groot. In pamfletten wordt Karel II dan afgeschilderd als een op macht en vrouwen beluste wolf, die voor geld alles doet.

Gerelateerde berichten
- Het Verdelingsplan uit 1663
- Lodewijk, het verdrag en de bisschoppen
- Het geheime verdrag van Zweden en Frankrijk
- Het geheime verdrag van Dover
- De Republiek en het Verdrag van Dover
- Hoe de Hollandse Waterlinie tot stand kwam
- Godard Adriaan heeft Lodewijk XIV door
- Verbond met Brandenburg
- De Zonnekoning op weg naar de Republiek
- Lodewijk XIV komt bij Lobith ons land binnen
- Utrecht vraagt ‘sauvegarde’
- De overgave van de stad Utrecht
- De ‘sleuteldragers’ van Utrecht
- Verwoeste kastelen en buitenplaatsen
- De Tweede Engels-Nederlandse oorlog
- De tocht naar Chatham
- Triple alliantie
- Karel II zint op wraak
- Het geheime verdrag van Dover
- De Republiek en het Verdrag van Dover
- De aanval op de Smyrnavloot
- De zeeslag bij Solebay
- Triple alliantie
- De Republiek en het Verdrag van Dover
- De mislukte moordaanslag op Johan de Witt
- Hoe de Hollandse Waterlinie tot stand kwam
- De moord op de gebroeders De Witt
- Triple alliantie
- Het geheime verdrag van Zweden en Frankrijk
- De Republiek en het Verdrag van Dover
Geef een reactie