In de lange gang staan diverse objecten die we nu souvenirs zouden noemen, zoals bijvoorbeeld de draagstoelen. In een vitrinekast staan een paar bijzondere vazen. Ze lijken op het eerste gezicht gewoon van aardewerk, ze zijn echter gemaakt van kamelenblazen.
Herkomst
Hoogstwaarschijnlijk zijn deze vazen meegenomen door Jules van Bylandt van één van zijn reizen. Jules van Bylandt was de zwager van graaf Bentinck en een echte avonturier. Hij reisde onder andere te paard via Afghanistan naar India.
Reizen door droog gebied
Al voor de christelijke jaartelling trokken karavanen via wat we nu de zijderoute noemen door Pakistan, Afghanistan, Perzië en over het Arabisch schiereiland. Kamelen waren voor het trekken door woestijnen en over bergen een bijzonder geschikt vervoermiddel omdat ze langdurig zonder water kunnen en eenvoudig door zand kunnen lopen. Kamelenblazen werden al heel lang gebruikt als zakken en kruiken om specerijen en etherische oliën te vervoeren. Het is licht, sterk en flexibel materiaal en direct voor handen wanneer een kameel dood ging. Het lage gewicht van de blazen zorgde ervoor dat er meer lading mee kon dan bijvoorbeeld met stenen kruiken. De blazen werden allereerst bewerkt met olie en werden daarna gedroogd, zodat ze in vorm konden worden gebracht.
Van blaas naar vaas
Aan het eind van de reis werden de blazen geleegd. Door ze nat te maken met water kon er weer vorm in aangebracht worden en werden er gedecoreerde vazen van gemaakt. Als ze nu nat worden verliezen ze weer hun vorm. Deze vazen zijn dus niet geschikt om bloemen in te zetten.
Het bewerken van kamelenblazen lijkt op het maken van perkament van dierenhuiden. Daar zijn veel voorbeelden van te vinden in de bibliotheek bij boeken en pastels en in het huisarchief bij oude documenten.
Geef een reactie