De Romantische mode voor heren is zeer prominent aanwezig in het Huys. Het meest zichtbaar is dat op het zogenaamde afgestegen ruiterportret van de zesde graaf van Athlone, Frederik Willem van Reede Ginkel (1766-1810). Op dit bijna levensgrote schilderij (240 bij 153 centimeter), gemaakt rond 1800, is hij afgebeeld als een chique edelman, met een prachtig rijdier aan de hand en een mooie jachthond op de voorgrond. Maar hij is zelf ook niet mis. Hij lijkt Mr Darcy wel uit Pride and Prejudice (Jane Austen).
Hippe vogel
Frederik Willem is geheel volgens de laatste mode gekleed, waarbij vooral de pantalon opvalt. Hij draagt een zogenaamde ‘pantalon collante’, een lichtgekleurde, nauwe broek, gemaakt van wol, linnen, katoen of misschien wel zeemleer. Dat was wat anders dan de kuitbroek die voorheen door rijke heren werd gedragen, waarbij de kuiten liefst gehuld werden in dure zijden kousen. Het gewone volk droeg in die tijd ruime lange broeken.
Pantalon collante
Maar met de Franse Revolutie kwam er voor de upperclass een nieuwe mode. Voor de heren was dat dus o.a. de ‘pantalone collante’. Die broek zat zo strak rond het onderlijf en benen dat elke welving zichtbaar was. Het leverde een merkwaardige, en voor die tijd zeker, een licht choquerende aanblik op. De mannelijke ijdelheid werd verlegd tot het hele gespierde been. Dat moest zo lang mogelijk lijken. Vandaar ook de hoge taille en de opzij geschoven voorpanden van de jas. Kleermakers hielden er dan ook rekening mee of hun klant rechts-, dan wel linksdragend was. Met die strakke sportkleding van tegenwoordig voor ogen, vraag je natuurlijk af waar men zich toen druk over maakte.
Pantalons en broeken
Deze nauwsluitende pantalon met een rijgsluiting aan de achterkant en een klep van voren bleef lange tijd hoogst modieus. Ook werden er bretels gebruikt om de broek goed omhoog te houden. Onder de pijpen zat een band onder de voeten door, de souspied. Naast deze pantalon collant, vooral gedragen door salontijgers, zag men op straat steeds meer enkellange broeken die begonnen te lijken op de herenbroeken zoals wij die nu kennen, compleet met aan de voorkant een gulp.
Frederik Willem
Frederik Willem draagt zijn modieuze pantalon met verve. Het is dus niet zomaar een rijbroek, maar echt een mode statement. Wat we van Frederik Willem weten past dat ook wel bij zijn persoonlijkheid. Hij is twee keer getrouwd en helaas vrij jong gestorven, onder droevige omstandigheden. Hij was de laatste jaren krankzinnig. Maar hij zag er wel prachtig uit…
Geef een reactie