Op kasteel Amerongen hebben we een prachtige serie officiersportretten, die we eigenlijk zelden individueel bekijken. In deze korte serie krijgen de individuele officieren een naam, voor zover bekend, en krijg je tevens een beeld van de statuur van deze mannen en van de diversiteit in het Staatse leger in de 17-de eeuw, waar ze allemaal deel van uitmaakten.

Man met vlassig halflang haar en een dunne pony, een flinke snor en kneveltje. Hij draagt een platte, vierkante kraag met een kanten rand. Daaronder een zilverkleurige sjerp en een zwart harnas.
John Kirkpatrick, Jacob Fransz. van der Merck, 1635. Collectie Kasteel Amerongen.

John Kirckpatrick was een Hollandse generaal met Schotse familiewortels. Hij was Heer van Poederoyen en ligt aldaar begraven.

Sir Jacob Astley was officier in een Engels regiment van het Staatse leger. Astley beëindigde zijn succesvolle militaire carrière in Engeland.

Een wat oudere man met melkboerehonden haar: kort met een hoog voorhoofd, borstelige snor en een grijs puntsikje.
Sir Jacob Astley (1579-1652), Jan van Ravesteyn, ca. 1635. Collectie Kasteel Amerongen. Foto: Peter Cox.
Stevig gebouwde officier met krullend half lang haar en een pony. Hij draagt een kanten kraag en een omhoog staande snor. Over zijn harnas draagt hij een lichte oranje sjerp.
Waarschijnlijk Ferdinand de Perponcher (1614 – 1684), Jan van Ravestein, ca. 1635. Collectie Kasteel Amerongen. Foto: Peter Cox.

Ferdinand de Perponcher stamde uit een adellijk Frans geslacht. Hij diende aanvankelijk in het Staatse leger als kapitein, later als kapitein van de mariniers in Zeeland. Hij ligt in Goes begraven. Peter van Sedlnitsky die in de korte gang hangt is zijn grootvader.

John Cromwell was van Engelse afkomst en neef van Olivier Cromwell. Hij was kolonel van een Engels regiment in het Staatse leger.

Kalende officier met een grote vierkanten kanten kraag met kanten rand, een snor en een kneveltje. Over zijn harnas draagt hij een oranje sjerp.
John Cromwell (?-1663), Gerard van Honthorst, 1634. Collectie Kasteel Amerongen. Foto: Peter Cox.
Portret van een man naar rechts met een grijzend sikje en een snor. Hij draagt een molensteenkraag en een harnas met een oranje sjerp.
Olivier van den Tempel (ca. 1540 – 1603), 1635, studio Jan van Ravesteyn. Foto: Peter Cox. Collectie Kasteel Amerongen.

Olivier van den Tempel was afkomstig uit een aanzienlijk Brabants geslacht. Hij bekleedde diverse rangen in het leger van Maurits en was tevens voorzitter van de krijgsraad.

Wolf Friedrich Schmeltzing was afkomstig uit Oostenrijk en diende, evenals zijn vader, als officier in het Staatse leger.

Officier naar links gekeerd, ouder, geen baard, geen snor, halflang vlassig haar. Hij draagt een relatief kleine vierkante kraag zonder kant met een kwastje eronder uit. Over zijn harnas draagt hij een oranje sjerp. Het portret is in een ovaal geschilderd.
Wolf Friedrich Schmeltzing (? – 1665), 1654, Theodor van Loonen. Foto: Peter Cox. Collectie Kasteel Amerongen.
Portret van een man naar rechts met een baard en een flinke snor. Hij draagt een een flinke, onregelmatige molensteenkraag en een harnas met een oranje sjerp.
Guillaume de Preit (ca 1535 – 1596). Niet gedateerd, Jan van Ravesteyn. Foto: Peter Cox. Collectie Kasteel Amerongen.

Guillaume de Preit of Prez was afkomstig uit de Zuidelijke Nederlanden en oom van de vrouw van Jacques Wijts, Magdalena van Valckestein. De Preit was één van de eerste bevelhebbers van het leger van Willem van Oranje. Ook was hij voorzitter van de krijgsraad.

Sir Henry Herbert was kolonel van een regiment Engelse soldaten in het Staatse leger. Herbert was gehuwd met een kleindochter van Willem van Oranje.

Officier met een kanten kraag. Hij heeft een recht pony en een soort matje. Hij draagt een snor en een sikje. Over zijn harnas draagt hij een oranje sjerp.
Sir Henry Herbert (? – 1644). Niet gedateerd, studio Van Ravesteyn. Foto: Peter Cox. Collectie Kasteel Amerongen.
Een man zit naar recht gekeerd, hij heeft donkere priemende ogen. Een bos halflang springerig haar met een pony. Hij heft een rechte neus en een snor en een kneveltje. Hij draagt een grote vierkante platte kraag met een kanten rand. Daaronder een zwart harnas met een oranje sjerp.
Jacques Wijts, Jan van Ravesteyn. Collectie Kasteel Amerongen. Foto: Peter Cox.

Jacques Wijts was afkomstig uit Vlaanderen. Hij was een gevierd generaal in het Staatse leger en president van de krijgsraad. Hij was een halfoom van Margaretha Turnor.

ObjectMakerDateringMateriaalVaste plek (Atlantis)
John KirkpatrickJ. van der Merck1635Olieverf op paneelLange gang 13 (0934)
Sir Jacob AstleyJ. van Ravesteynca 1635Olieverf op paneelLange gang 18 (0928)
Ferdinand PerponcherGroep Ravesteyn1655Olieverf op paneelLange gang 3 (0940)
John CromwellG. Honthorst1634Olieverf op paneel Lange gang 29 (0931)
Olivier van den TempelGroep Ravesteyn1635Olieverf op paneelLange gang 33/48 (0938)
Wolf Friedrich SchmeltzingD. van Loonen1654Olieverf op paneelLange gang 37 (0937)
Guillaume de PreitGroep RavesteynOlieverf op paneelLange gang 42 (0935)
Sir Henry HerbertGroep RavesteynOlieverf op paneelLange gang 51 (0930)
Jacques WijtsL. Volders/J. van RavesteynOlieverf op doekLange gang 57 (0921)

Gerelateerde berichten

Series Navigation
Dit verhaal is deel 4 van 4 in de serie De officiersportretten