‘Onze’ Godard Adriaan heeft in 1670 nog een sleutelrol gespeeld bij de benoeming van Willem III in de Raad van State. De Staten Generaal waren namelijk verdeeld over de rol van de prins.
Advies of besluit?
Johan de Witt wilde hem slechts een adviserende stem geven. Godard Adriaan en Johan van Reede, heer van Renswoude, een verre oom van hem, wendden hun invloed aan om Willem ‘een concluderende stem’ (beslissende stem)1Concluderen: besluiten Bron: https://gtb.ivdnt.org/ te geven. De Staten Generaal gaven Willem uiteindelijk ook daadwerkelijk deze ruimte. Hierdoor was Willems invloed in de Raad van State groot. Johan de Witt nam het Godard Adriaan zeer kwalijk. Hun verstandhouding, die toch al niet zo best was, verslechterde nog meer.
Kapitein-generaal
Godard Adriaan heeft eind 1671 ook nog zijn invloed doen gelden bij de benoeming van prins Willem III tot kapitein-generaal, de hoogste militaire functie. In oktober 1671 was Willem persoonlijk langs gegaan bij Margaretha op kasteel Amerongen om zich via haar te verzekeren van de steun van Godard Adriaan. Willem wilde dat Godard Adriaan zijn invloed in de Staten van Utrecht zou aanwenden om de andere gewesten in de Staten Generaal over te halen Holland onder druk te zetten. Volgens Willem III was de rol van de Staten van Utrecht daarbij van doorslaggevende betekenis. Hij had Godard Adriaan per brief verzocht ‘de bewuste zaak’ zo te dirigeren dat hij op de steun van de provincie Utrecht kon rekenen.

Meerderjarigheid
‘De bewuste zaak’ is een verwijzing naar de heftige strijd die de Oranjegezinden uitvochten tegen de regenten van de ‘Ware Vrijheid‘, waaronder de Hollandse raadspensionaris Johan de Witt. Naar de mening van deze regenten kon Willem pas kapitein-generaal worden als hij meerderjarig was, in die tijd betekende dat een leeftijd van 23 jaar. Dat zou dus november 1673 zijn. Voor die tijd wilden zij alleen de benoeming van kapitein-generaal voor één veldtocht in overweging nemen.
Impasse
Willen III wilde niet zo lang wachten en ook vond hij het voorstel om voor één veldtocht benoemd te worden onbespreekbaar. Godard Adriaan deed nog een poging om samen met Everard van Weede, heer van Dijkveld, enkele belangrijke Utrechtse heren te overtuigen om Willem III voor het leven aan te stellen tot kapitein-generaal zoals zijn vader Willem II immers ook voor het leven aangesteld was, maar slaagde daar niet in. In de Staten Generaal waren de partijen tegenover elkaar komen te staan.

De Staat van Oorlog
De Oranjegezinden tekenden niet voor de ‘staat van oorlog’, de defensiebegroting, als Willem III niet tot kapitein-generaal benoemd werd. De staatsgezinden stemden niet in met de benoeming van Willem III tot kapitein-generaal als de ‘staat van oorlog’ niet geaccordeerd was. Het zou nog tot 25 februari 1672 duren voordat Willem III op advies van zijn vrienden, waaronder Godard Adriaan, overstag ging en de benoeming tot kapitein-generaal voor één veldtocht aanvaardde.
Geef een reactie