Auguste Victoria, de echtgenote van keizer Wilhelm II, was een vroom christen. Haar vader, de streng gelovige Hertog Friedrich VIII, hertog van Sleeswijk-Holstein, had voor haar religieuze opvoeding zelfs een theoloog en een predikant ingeschakeld. Vanuit deze christelijke opvoeding uit zij al vlak na haar huwelijk met Wilhelm de wens om zich te wijden aan charitatieve doelen en zich in te inzetten op sociaal gebied.

Heilige plicht

Vroeg in haar huwelijk heeft zij dr. Georg Hinzpeter leren kennen. Hij was de opvoeder en docent van haar man en nog steeds een vertrouweling. Zij schrijft hem in een brief: “Hoe kan ik hulp bieden aan de lagere klassen vanuit mijn huidige functie? Het is niet rechtvaardig dat arme mensen zo weinig van hun werk zien en van kunnen genieten.” Zij vertelt verder dat zij het haar heilige plicht vindt niet alleen voor eigen comfort te zorgen zonder het geluk van anderen te vergroten.

Naast de zorg voor haar kinderen en haar echtgenoot hield keizerin Augusta Victoria zich haar hele leven bezig met liefdadigheidswerk. Zo werd ze beschermvrouwe van het Duitse Rode Kruis en de Nationale Vrouwenvereniging. Verder bekommerde zij zich in de Eerste Wereldoorlog ook om de gewonden.

Keizerin Victoria staat in een zwarte jurk met witte kanten kraag naast een soldaat met een verband om zijn hoofd. Haar linker hand ligt op zijn schouder, met haar rechterhand geeft ze hem gele bloemen. Op de achtergrond liggen meer gewonde soldaten. Eronder staat: Des Volkes Dank ist euch gewiss'
Ansichtkaart van Auguste Victoria met bloemen bij een gewonde soldaat. Bron: online veiling
Oude foto van een kerk aan een verlaten straat.
De Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche rond 1900. Bron: wikipedia

Hulpverlening binnen de evangelische kerk

Ook religieuze organisaties konden op haar belangstelling rekenen. Zo was ze onder meer betrokken bij de bouw van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche in Berlijn. Niet alleen Auguste Victoria, maar ook Willem, was overtuigd van de noodzaak om het christelijke en sociale werk van de kerk te ondersteunen. Op voorstel van Willem werd dan ook de Evangelischen-Kirchen Hülfsverein opgericht, waarvan Auguste beschermvrouwe werd. Er werden steeds meer kerken gebouwd. In het begin van de 20e eeuw verplaatste dit soort activiteiten zich zelfs buiten de grenzen van Berlijn.

Jeruzalem

Tijdens een bezoek van Willem en Auguste Victoria aan Jeruzalem in 1898 beloofden zij de evangelische gemeente daar een rusthuis met ziekenhuis voor malariapatiënten, maar vooral voor de vele Duitsers die in Jerusalem woonden, te bouwen. En dus werd in 1903 de ‘Stichting Keizerin Auguste Victoria op de Olijfberg bij Jerusalem’ opgericht, die daar ook een kerk bouwde. In het door de Berlijnse architecten Gause en Leibnitz ontworpen gebouw worden tegenwoordig rondleidingen gegeven. Het ziekenhuis bestaat nog steeds, maar is overgenomen door de Lutherse Wereldbond. De compound, het ziekenhuis met de kapel en de grond erom heen, is nog steeds in bezit van de stichting. In de kerk zit een evangelisch pelgrims- en ontmoetingscentrum. Het monogram van Auguste Victoria is nog te vinden op het Olijfbergkruis op de Olijfberg.

Een groot gebouw dat in de avondzon boven de bomen uitsteekt. Het is van lichte steen en heeft aan de rechterkant een hoge toren en een kapel.
De Auguste Victoria-compound op de Olijfberg in Jeruzalem met het Auguste Victoria Hospital. Foto: Ori Aloni

Beschermvrouw

Auguste Victoria was door haar hoge positie een veel gevraagde beschermvrouwe voor talrijke liefdadige doelen. Gedurende de regeringstijd van Willem was ze dat van meer dan 140 sociale en kerkelijke projecten, te veel om hier allemaal te benoemen.

BronnenFeiten
Kirschstein Jörg (2021). Auguste Victoria, Porträt einer Kaiserin, Berlijn: BeBra Verlag.blz. 121 – 127: Sociale en kerkelijke betrokkenheid
Wikipedia (2024). Augusta Victoria van Sleeswijk-Holstein-Sonderburg-Augustenburg. Bekeken 31-01-2024.Biografie Auguste Victoria
Wikipedia (2024). Auguste Viktoria Hospital Jerusalem. Bekeken: 8-2-2024.Kaiserin Auguste Victoria-Stiftung auf dem Ölberge bei Jerusalem, huidige ziekenhuis, compound

Gerelateerde berichten