Dit verhaal is deel 1 van 1 in de serie Rampjaar in Holland en Zeeland
Dit verhaal is deel 11 van 17 in de serie Rampjaar: Hollandse Oorlog
Dit verhaal is deel 6 van 8 in de serie Rampjaar militair: waterlinies

De Hollandse waterlinie was een technische hoogstandje, dat in een mum van tijd bedacht werd. De Staten van Holland benoemden op 8 april een commissie die een plan moest maken. Binnen twee weken lag dat plan er. Eigenlijk was het een staaltje van wat we nu “reverse engineering” noemen: een bestaand ontwerp heel goed bestuderen en het net anders nabouwen of inzetten.

Plattegrond van Amsterdam tot 's-Hertogenbosch. Het stuk Amsterdam-Muiden-Alphen aan den Rijn-Woerden-Schoonhoven-Everdingen-Gorinchem-Leerdam-Werkendam-Den Bosch is blauw gekleurd.
De Oude Hollandse Watelinie in 1672. Bron: Cultuurhistorische Atlas Utrecht.

Droog of nat?

De commissie zocht contact met alle instanties die zich bezig hielden met het droog houden van de polders in Nederland. Dit waren de hoogheemraadschappen, waterschappen en dijkgraven. Zij maakten met hun kennis en ervaring een plan gemaakt om het omgekeerde te doen. Van ‘s-Hertogenbosch tot Muiden zou je de polders en meren weer onder water kunnen zetten. Twee weken na de benoeming van de commissie presenteerden ze. Het écht ingenieuze aan het plan, was dat er maar vijf inundatiegebieden vol water gezet hoefden te worden. Daarnaast waren er maar vijf plekken waar militair toezicht noodzakelijk was. Dat toezicht was dan nodig vanwege de aanwezige sluizen, ofwel omdat de doorgang naar Holland relatief eenvoudig zou zijn. 

Versterkingen en inundaties

Deze vijf plaatsen, Muiden, Bodegraven (met als hoofdpost Nieuwerbrug), Goejanverwellesluis, Schoonhoven en Gorinchem, moesten nog versterkt worden, en er was geen tijd te verliezen. Op 8 juni werd begonnen met de inundaties en dat ging soms tergend langzaam. In theorie had het Franse leger door kunnen lopen, maar zonder gedegen kennis van het gebied was dat gevaarlijk. Als je een watervlakte ziet, kan je niet altijd zien hoe diep het is of waar onder water de obstakels zitten.

De versterking van de vijf plaatsen gebeurde uiteindelijk pas toen het leger van Willem III zich had terug getrokken vanaf de IJssellinie.

Een watervlakte die doorkruist wordt door een dijkje. Links staat een uitkijkpunt (vogelkijktoren). In de verte ligt Wageningen.
Het Binnenveld (tussen Veenendaal, Ede, Rhenen en Wageningen) met het Valleikanaal op 23 februari 2022 na de winterstormen Corrie, Dudley, Eunice en Franklin. Als je niet bekend bent in het gebied, kun je dan zien hoe je in Wageningen komt? Waar kan je door het water waden en waar niet? (foto: Annemiek Barnouw)
Verder lezen
Panhuysen, Luc. Waterlinie 1672: een redding op het nippertje. Op: Geschiedenis van Zuid-Holland.
Visser, Catherine, Polle Koks en DaF Architecten (2018).Gebiedsvisie Oude Hollandse Waterlinie.

Gerelateerde berichten

Auteur

  • Het vernuft van de Hollandse waterlinie