Een ereboog, het woord zegt het al, is een boog die opgericht wordt ter ere van iets, bijvoorbeeld ter viering van een overwinning of een huwelijk. In Amerongen en Doorn zijn aan het begin van de twintigste eeuw erebogen opgericht voor twee aangelegenheden die met de familie Van Aldenburg Bentinck te maken hadden.

1909: Twintig erebogen

Op 12 juni 1909 waren graaf en gravin van Aldenburg Bentinck vijfentwintig jaar getrouwd. Ter ere van dit huwelijksjubileum waren in het dorp twintig erebogen opgesteld. De mooiste waren die bij ’t Fort (nu Zandvoort), die de kasteelpoort voorstelde, en die op de Utrechtsestraatweg ter hoogte van bloemisterij Van Tellingen. Tijdens de rijtoer van de graaf en gravin hielden zij bij elke ereboog stil en spraken zij hun dank uit aan de bouwers van deze kunstwerken. Zelfs in Leersum en Elst waren erebogen opgericht ter gelegenheid van dit feest. Ook deze erebogen werden bezocht.

In ee straat is een kasteelpoort nagebouwd. De bewoners poseren onder de poort. Op de poort staan twee leeuwen, ieder met een vlag.
Ereboog ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van Godard van Aldenburg Bentinck en Louise van Bylandt, 1909. Foto: A. Bos jr. Ereboog ter gelegenheid van het zilveren huwelijk van Godard van Aldenburg Bentinck en Louise van Bylandt, 1909. Foto: A. Bos jr. Collectie: Regionaal Archief Zuid Utrecht.

1920: Meer dan dertig erebogen

Het huwelijk van gravin Elisabeth van Aldenburg Bentinck en kapitein Sigurd von Ilsemann vond plaats op 7 oktober 1920. In Doorn werd ter ere van dit huwelijk een ereboog opgesteld, waarop te lezen stond: ‘Hulde aan het Bruidspaar’. Maar in Amerongen werden zelfs vierendertig erebogen opgericht. Allemaal in andere vormen. Op een van de bogen die op de Achterweg was opgericht, stond een gedicht:

Deez’ buurt roept samen luid
Lang leve Bruidegom en Bruid
Dat God uw steun en leidsman zij,
Dat alles, alles wenschen wij

Op de splitsing van een weg is een groot kasteel nagebouwd met op de linker toren een haantje en een klok. Voor het bouwwerk staan dorpsbewoners te poseren. Op de voorgrond zitten kinderen, dan de vrouwen en een paar mannen en op een verhoging meer mannen. Het bouwwerk moet acht tot tien meter hoog zijn.
Ereboog ter gelegenheid van het huwelijk van Sigurd von Ilsemann en Elisabeth van Aldenburg Bentinck. Collectie: Kasteel Amerongen.

De Ilsemann I (1920)

Een andere boog die op de Achterweg opgericht werd droeg de naam ‘De Zeppelinboog’. Het was een vierzijdig boog waar bovenop een zeppelin geplaatst was. De voorzijde was richting Amerongen geplaatst, de achterzijde richting Darmstadt. De naam van deze zeppelin? De Ilsemann I! Het gedicht dat bij deze boog hoorde:

Uit Duitschland kwam aangevlogen
De Ilsemann I
Hij werd niet bedrogen,
Maar wist niet waarheen.
Doch op het Graaflijk huis
Ontving hij gastvrij thuis
En kreeg toen tot besluit
De gravin als zijn Bruid.

Er werd een telegram naar het bruidspaar gestuurd met de mededeling dat die nacht de Ilsemann I op de Achterweg was neergestreken. Elisabeth en Sigurd antwoordden: “Verzoek U de Ilsemann I vast te houden tot maandagmiddag”.
Het moet een geweldig feest zijn geweest.

BronnenFeiten
Leersumse Courant 9 oktober 1920Erebogen bij het huwelijksfeest van Sigurd von Ilsemann en Elisabeth van Aldenburg Bentinck
Amerongse Courant 17 juni 1909Erebogen bij het zilveren huwelijk van Godard van Aldenburg Bentinck en Louise van Bylandt

Gerelateerde berichten