In 1685 krijgt de schilder Willem van Nijmegen (1636-1698), de opdracht om een alliantiewapen op het plafond in de grote hal van het Huys te schilderen. Als schilder heeft hij naam gemaakt door zijn mooie decoratieve interieurschilderingen en het schitterend weergeven van fabeldieren en wapenborden. Ook heeft hij eerder een plafond geschilderd in het Hof te Dieren, het jachtslot van Willem III.

Als dit Godard Adriaan en Margaretha ten ore komt, nodigen zij Van Nijmegen uit voor een speciale opdracht. Of hij een alliantiewapen kan schilderen? Om de eer van de familie te benadrukken laat ze het geheel omlijsten door de Orde van de Olifant. Echter de schilder was onbekend met deze exotische dieren!

Hij schilderde de ‘olifant’ naar eigen inzicht met een lange staart, kleine oren en zonder slurf. Had de schilder een ‘kat’ in gedachten? Als je goed kijkt, dan zie je nog lijntjes van eerdere schetsen. Het lijkt erop dat Willem flink gepuzzeld heeft. Uiteindelijk krijgt het dier stevige poten en een slurf, maar de flaporen blijven nog klein en de staart is nog te lang. Toch lijkt het diertje nu meer op een olifant….! Toch zien sommige mensen er nog een ijsbeer of een varkentje in. Met een slurf.

Twee griffioenen houden een familiewapen vast met daar bovenop een kroon. Het familiewapen aan de linkerkant is wit met twee zwartwitte zigzagbanen, de rechter helft is in vieren gedeeld, waarbij links boven en rechts onder van boven geel met drie eendjes en van onder rood met drie zilveren golvende banden. Rechts boven en links onder zijn rood met twee gekruiste zwaarden. In het hart van het familiewapen een klein rood wapenschildje, met een schuine zilveren balk en links boven en rechtsonder drie fleurs de lis. Om het wapen zit een band waaraan een klein wit olifantje hangt met edelstenen op zijn zij.
Detail van de plafondschildering in de hal van Kasteel Amerongen.

Gerelateerde berichten