In de lange gang, direct naast de trap naar het souterrain, hangt een prachtige gravure van Daniël Marot uit 1686. Je ziet de gravure makkelijk over het hoofd, maar het is de moeite waard er eens goed naar te kijken.
Feest

De voorstelling op de gravure is een impressie van het bal dat destijds georganiseerd werd vóór Willem III, dóór Mary Stuart II zijn vrouw, ter ere van zijn verjaardag. Het Huis ten Bosch had oorspronkelijk maar één grote centrale ruimte, welke ook nog eens de ‘Oranjezaal’ heette. Een bal voor de prins van Oranje in de Oranjezaal is dan best een mooie combi. Het feest was in december. Het is vroeg donker en elektrisch licht bestond nog niet. Samen met Daniël Marot zorgt Mary Stuart voor een romantische ambiance door honderden en honderden kaarsen te laten branden, die voor sfeer en warmte zorgden. Denkend aan het vele personeel (die al die kaarsjes moesten aansteken en vervangen als ze uitgebrand waren) krijg ik het nu al warm en van de gedachte: wat als er brand zou zijn uitgebroken!!
De decoratie van de Oranjezaal

Als je goed kijkt op de gravure van Marot, zie je honderden kaarsen branden! Helemaal boven in de nok, tegen de muren, in vele kandelaars, in nissen en holtes. Naast het orkest hebben tientallen mensen een brandende kaars vast. Achter sommige kaarsen zit een spiegeltje om het licht van de kaarsenvlam te intensiveren! Schitterend! De kaarsen hadden destijds niet de kwaliteit van nu. Wat zal het ook gestonken hebben. De kaarsen hebben vast ook gedrupt en gelekt. Op de kleding en het schoeisel, op de muziekinstrumenten en stoelen. Mogelijk was daardoor de dansvloer glad, zodat de pasjes vloeiend uitgevoerd konden worden?
Cartouche
In het midden onderin zie je een afbeelding van een plaat met tekst. Deze plaat heet een cartouche. Vroeger had je in Utrecht (aan de Mariaplaats) een discotheek/dancing met die naam. Is dit toeval? De cartouche van Marot bevat een boodschap voor Koningin Mary en is ondertekend met ‘uw nederige en altijd gehoorzame Marot’. Mooi om jezelf zo goed te kennen! De gravure heeft ook een legenda met de cijfers 1 t/m 12. Zo zie je bijvoorbeeld bij nummer 1: zittende en niet-dansende Hof- Juffers, omringd door nummer 2: de dansende Hof-Juffers. Het lijkt ook op een soort debutantenbal. Mooi en heel sfeervol, een opmaat naar de kerstviering.

Object | Maker | Datering | Materiaal | Vaste plek (Atlantis) |
Bal op huis ten Bosch met Willem III en Mary Stuart | Daniël Marot | 1686 | papier | Lange gang 86 (0229) |
Geef een reactie