In de korte gang hangt een officiersportret van George Hollis. Het merkwaardige aan het portret is het rare oogkapje dat hij draagt. Net alsof iemand met een merkstift het oog weggekrast heeft. Het doek draagt volgens Kretschmar1Jhr. F.G.L.O. van Kretschmar schreef een artikel over De collectie officiers- en familieportretten van Jacques Wijts op het Kasteel Amerongen in het Jaarboek van het Centraal Bureau voor Genealogie van 1963 het apocriefe (ongeloofwaardige) jaartal van 1601, terwijl de kraag duidt op een portret van na 1620. Het portret is verder niet gedateerd.

Een man zit naar rechts gekeerd, hij heeft een ooglapje voor zijn linker oog. Hij heeft een rode neus en rode wangen, een omhoog gekrulde snor en een puntige sik. Hij draagt een zwart harnas met daarop een witte plooikraag met kant.
George Hollis (1577-1626), onbekend, ca. 1625. Collectie Kasteel Amerongen. Foto: Peter Cox.

George de zwager

Soms kom je opeens op een volkomen onverwachte plek informatie tegen. Ik zat te lezen over alba amicorum van adellijke dames in het boek De mug en de kaars van Sophie Reinders, toen ik het portret met het ooglapje herkende. Doordat George’s broer met een dame met een album amicorum trouwde, kwam Georges verhaal in het boek terecht en zo terug naar Amerongen.

George de militair

George Hollis komt uit een Engelse adellijke familie. Hij was niet de oudste zoon, dus hij moest een andere carrière zoeken (vgl. de titel graaf van Athlone). Hij ging het leger in en diende in de compagnie van Sir Francis Vere in de Nederlanden. Bij de slag van Nieuwpoort (1600) raakte hij gewond en tijdens het beleg van Oostende werd hij door zijn linkeroog geschoten. Een schot door je oog zou nu einde oefening zijn, maar George leeft nog tot 1621. Met een ooglapje, dat wel.

Georges laatste woorden

Vlak voor zijn dood verzucht hij nog dat hij aan zoveel gevaren is ontsnapt, altijd een heldendood gezocht heeft en dat hij dan nu “this lazy death” moet sterven, gewoon in zijn bed. Hij is dan 51.

Overigens duurt het Beleg van Oostende van 5 juli 1601 tot 22 september 1604. Het is dus heel goed mogelijk dat het ‘apocriefe’ jaartal slaat op het jaar dat hij zijn oog verloor.

ObjectMakerDateringMateriaalVaste plek (Atlantis)
Portret George Hollisna 1620Olieverf op doekKorte gang zuid, 20 (0932)

Gerelateerde berichten