Eén van de meest in het oog springende objecten op de overweldigende galerij is het orgel. Het is een pijporgel. De meeste pijporgels zijn kerkorgels, maar dit is een huisorgel. Een huisorgel dat je af kunt sluiten als een kast, wordt een kabinetorgel genoemd. Eigenlijk is het een pijporgel in een kast.
Dit kabinetorgel is al ruim 200 jaar oud. Het is ooit door Annebetje gekocht bij de orgelbouwer Bätz. Zijn naam staat duidelijk vermeld boven het klavier. De levertijd was wel uitzonderlijk lang, Annebetje bestelde het in 1780 en het werd pas 33 jaar later geleverd. Waarom? We weten het niet. De prijs was ongeveer 900 gulden.

Gebruik

Het orgel werd gebruikt bij de dagopening om het gezang te begeleiden. Tot in de tijd van graaf Bentinck werden ze dagelijks gehouden. Ook de Duitse keizer woonde ze trouw bij.
Om dit orgel te bespelen heb je twee mensen nodig. Naast de organist heb je nog iemand nodig. Om een pijporgel te laten spelen heb je lucht nodig. Daar zorgt de blaasbalg voor. Om de blaasbalg te laten functioneren heb je een orgeltrapper(calcant) nodig. Dat is iemand die hier op dit pedaal trapt en zo de blaasbalg laat werken. 

De herbouw van het orgel na de restauratie

Gerelateerde berichten