Op de galerij hangen de portretten van Margaretha Turnor en haar schoondochter Ursula Philippota harmonieus naast elkaar. Hoewel een goede verstaander misschien opvalt dat ze van elkaar afgedraaid afgebeeld zijn. Helaas was hun relatie verre van harmonieus. Margaretha moest niets hebben van de Roomse Kerk. Zij was het er dan ook niet mee eens dat de echtgenote van haar enige en zeer geliefde zoon dit geloof aanhing! Dat gaf vaak wrijving. In de verschillende testamenten wordt de wrevel tussen beide dames duidelijk.

Dame met een heel hoog voorhoofd en een flinke bos krullend haar tot op de schouder. Ze draagt een zwart fluwelen lijfje en overrok. Een witte bedenking op de wijde hals en witte manchetten. Onder de overrok een glimmende rok met goud en zilver en motiefjes.
Margaretha Turnor (1613-1700), Jurriaen Ovens, 1661. Collectie Kasteel Amerongen. Foto: Peter Cox
Dit grote schilderij heeft een gouden gedecoreerde lijst met familiewapens: twee aan de boven -en onderkant, twee aan beide zijkanten. Afgebeeld is, ten voeten uit, een zittende vrouw voor een groene struiken of bomen. Linksachter is een doorkijkje naar een tuin met klassieke beelden. Het bovenlichaam is naar de toeschouwer gekeerd en de vrouw kijkt ons ook aan. Haar linkerbeen wijst schuin links naar voor van de vrouw is naarheeft een zeer chique uitstraling.
Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721), Johann Christof Merck. Collectie Kasteel Amerongen. Foto: Peter Cox.

Het juiste geloof

Ursula Philippota ging haar eigen gang: zij had op Middachten een zogenaamde ‘capel kamer’ laten inrichten waar priesters de heilige sacramenten aan roomse gelovigen konden toedienen. Dit moest in het geheim gebeuren omdat “het plegen van paapse stoutigheden” streng verboden was! Margaretha heeft dit misschien nooit geweten.

In het testament van Godard Adriaan en Margaretha uit 1679 is opgenomen dat alleen de kleinkinderen die de protestantse leer aanhingen, zouden mogen erven:

…mits deselve outste soon ofte dochter sij van de ware Gereformeerde Christelijke Religie ende dat bij faute van dien alle goederen sullen komen op d’outste soon ofte dochter daer aenvolgende, die van de gereformeerde religie sal sijn, in plaetse van die geene die eenige andere Religie mochte hebben aengenomen…

Testament van Godard Adriaan van Reede en Margaretha Turnor, 28 oktober 1679

Zorg om de kleinkinderen

Margaretha heeft vijftien kleinkinderen gekregen waarvan er dertien volwassen werden. Jarenlang heeft zij in Amerongen gezorgd voor een vier-, soms vijftal, van deze kinderen. Misschien was dit omdat het anders te druk werd voor haar schoondochter Ursula Philippota die voortdurend ofwel ‘swanger’ ofwel ‘in de kraem’ was, zoals Margaretha schreef.

De geportretteerde draagt een harnas met ridderorde en hij heeft een omgeslagen mantel met een keten met olifantsorde. Rechts in de achtergrond is het familiewapen weergegeven. Het portret maakt deel uit van een zogenaamde 'vooroudergalerij'. In de hal van kasteel Cannenburch zijn verschillende voorouderportretten opgenomen in de betimmering
Godard van Reede van Ginkel (1644-1704), schilder onbekend, 1740. Collectie: Gelders Landschap en Kastelen, Cannenburg.
De geportretteerde draagt een rode japon met bloemdessin. Over de schouder draagt zij een donkere draperie. In de achtergrond hangt een gordijn en rechts is een doorkijk naar het landschap. Links in de achtergrond staat het alliantiewapen Van Reede-Van Raesfeldt. Het portret maakt deel uit van een zogenaamde 'vooroudergalerij'. In de hal van kasteel Cannenburch zijn verschillende voorouderportretten opgenomen in de betimmering
Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721), schilder onbekend, 1740. Collectie: Gelders Landschap en Kastelen, Kasteel Cannenburg.

In 1690 maken Godard Adriaan en Margaretha een nieuw testament en hierin vervalt de eis van de juiste religie. Kennelijk hadden de grootouders zo veel vertrouwen in hun opvoeding dat ze die eis niet meer nodig achtten. Godard Adriaan overlijdt in 1691 en Margaretha zal hem nog ruim acht jaar overleven. Ze is 86 als ze overlijdt.

Zorg om oma

Drie van de kleindochters hebben haar de laatste jaren van haar leven voor Margaretha gezorgd, namelijk Anna, Reiniera en Agnes. Kort na de dood van haar man maakt Margaretha een nieuw testament. Hierin krijgen deze drie dochters extra begunstigingen. Het gaat hierbij onder andere om zilver, om bedden en behang. De reden hiervoor heeft niks met geloof te maken:

Dit alles geven uyt redenen en consideratiën van de goede en getrouwe diensten die de voors.1voorschreven drie dochters mij in dese mijne hogen ouderdom en swackheden tot ons genoegen en contentement sijn doende.

Testament Margaretha Turnor, september 1692

Vervolgens spreekt er toch weer wantrouwen uit Margaretha’s testament, want de drie zusters moeten uit Margaretha’s middelen krijgen, wat ze tekort bij de nalatenschap van haar zoon en schoondochter zouden komen vergeleken met hun zusters op Middachten.

Verder krijgt de oudste kleinzoon de rest van het zilver en de oudste kleindochter, katholiek en getrouwd met de heer van Cannenburg, krijgt een ring met diamanten die een geschenk was van de keurvorst van Saksen. Haar jongere broer Godard Adriaan krijgt een vergelijkbare ring van de Keurvorst van Brandenburg.

Philippota’s reactie

Margaretha overlijdt op 3 januari 1700. Zou Philippota de opmerking over haar nalatenschap in het testament van Margaretha als een trap na hebben gevoeld? Of was ze vooral opgelucht dat haar schoonmoeder overleden was? Waarschijnlijk wilde haar man geen kwaad woord over zijn moeder horen. Helaas sterft hij drie jaar na zijn moeder op 11 februari in 1703. Dan laat Philippota er geen gras over groeien: in datzelfde jaar schrijft ze een codicil bij het testament van haar man en dan komt de verontwaardiging eruit: “De vrouwe van Amerongen heeft belieft eenige van onse kinderen te gratificeeren en eenige te vergeten”!

Philippota’s testament

Gelukkig heeft Margaretha niet geweten van het testament van haar schoondochter. Haar drie roomse dochters, Margaretha (vrouwe van Cannenburg), Dorothea en Hester moeten hun moeder begraven met kerkelijk, rooms, ceremonieel. En wat zij tekort gekomen waren vanuit het testament van hun oma zou worden goedgemaakt door, na de dood van Philippota, de meubels over deze drie te verdelen!

Voorbeeld van een brief van Margaretha Turnor van 30 juni 1667. De brief begint met de tekst 'Mijn heer en lieste hartge'.

Amerongen den
30 ijuin 1667

Mijn heer en lieste hartge
gistere avont sijn wij met de vrou van ginckel en
onse soon hier gekoomen het welcke mijns oordeels
tijt is wantse begint al heel pijnlijck te gaen hoe
wel naer haer reeckenin sij noch wel ontrent
Een maent of vijf weecke sal moeten gaen [nu]

Margaretha Turnor aan haar man op 30 juni 1667

Gerelateerde berichten