In de Lodewijkskamer staat het bed waar Lodewijk XIV niet in geslapen heeft, omdat uit onderzoek gebleken is dat het hout van later datum is. Het hemelbed in Amerongen is in de negentiende eeuw samengesteld uit onderdelen uit de achttiende eeuw, die gemaakt zijn in de stijl van Daniël Marot.

In een ruimte staat een rijkelijk versierd hemelbed. Opvallend zijn de hemel die niet op vier bedposten leunt, maar lijkt te zweven, ondanks de weelderige decoraties en sculpturen.
Ontwerp voor een statie bed (slaapkamer), Daniël Marot, ca. 1702. Uit: Second Livre d’Appartement. Collectie Cooper-Hewitt, Smithsonian Design Museum.

Daniël Marot

Portret van een man met een krullenpruik, Hij is weergegeven in een cartouche op een console. Links hangt een gordijn voor een deel van de lijst.
Daniël Marot, Jacob Gole, 1689-1724. Collectie Rijksmuseum.

Daniël Marot (1661-1752) werd opgeleid door zijn vader, de hofarchitect van Lodewijk XIV. In 1685 werd de druk op protestanten in Frankrijk opgevoerd en daarom vluchtte hij naar de Republiek. In 1686 vestigt hij zich, als vele andere hugenoten, in Den Haag en hij maakt al snel faam als ontwerper, architect en tekenaar. Hij brengt de stijl van Lodewijk XIV naar de Republiek en hij maakte veel ontwerpen die we nog steeds kennen: de Trêveszaal, de Marotzaal op Kasteel Duivenvoorde, het paleis op de Kneuterdijk en de bedriegertjes bij Kasteel Rosendael. In 1694 vertrok hij met Willem III naar Londen.

Naar Marot

Vanaf 1700 gaat Marot ook boeken over architectuur en ontwerp publiceren. Daar stonden veel voorbeelden in die gretig gekopieerd werden. Het is dus niet verwonderlijk dat er in de achttiende eeuw een bed in de stijl van Daniël Marot gemaakt is.

Het is ook niet het enige object in het kasteel dat ‘”in de stijl van Marot” is: de lijst die om het portret van Willem III in de grote zaal zit, bevat elementen die uit zijn boek ‘Nouveau Liure d’Ornaments, Pour Lurilitee des Sculpteurs, et Orfevres’ overgenomen zijn.

Gravure

Een ander “Marot-element” in Kasteel Amerongen is de prent van een bal op Huis ten Bosch. Hij maakte niet alleen de prent, maar was ook de dessinateur van het hele feest!

Portret van Willem III met hoge pruik met donker haar en wit sjaaltje om. Hij draagt een harnas met een blauwe sjerp. De lijst bevat snijwerk in de stijl van Marot. Boven het ovaal met het portret zijn initialen, daarboven kroon. Links daarvan een leeuw met een kroon, rechts een eenhoorn. Onder het ovaal vaandels en vlaggen. Onder het portret een lint met IE.MAINTIENDRAY.
Koning Stadhouder Willem III, toegeschreven aan Jean Henri Brandon, 1699. Collectie Kasteel Amerongen
ObjectMakerDateringMateriaalVaste plek (Atlantis)
Portret van Koning-stadhouder Willem IIIJ.H. Brandon (toegeschreven aan)ca. 1699doek (schilderij), hout (lijst)Grote zaal 12 (0897)
Bal op huis ten Bosch met Willem III en Mary StuartDaniël Marot1686papierLange gang 86 (0229)
Hemelbed van hout en beplakt met geborduurde zijdeOnbekend1700-1720hout, zijdeLodewijkskamer 3 (0527)

Gerelateerde berichten