Frederik van Reede gaat in juni 1568 in Leuven rechten studeren aan het Collegium Trilingue van de universiteit van Leuven. In 1570 begint hij, in navolging van andere protestantse studenten, een album amicorum. Frederiks album staat vol met familiewapens. De wapens zijn professioneel getekend en worden aangevuld met persoonlijke boodschappen. Het album begin met het wapen en de acht kwartieren van zijn vader en daarna het wapen en de acht kwartieren van zijn moeder. Gevolgd door het wapen en de acht kwartieren van zijn grootvader Adriaan van Reede van Saesfelt en daarna die van zijn grootmoeder Lucia van Goor.

Pagina met de acht kwartieren van Geertruid van Nijenrode in het album amicorum van Frederik van Reede. Collectie: Bibliotheek Katholieke Universiteit Leuven, Speciale Collecties.
Pagina met de acht kwartieren van Adriaan van Reede van Saesvelt in het album amicorum van Frederik van Reede. Collectie: Bibliotheek Katholieke Universiteit Leuven, Speciale Collecties.

Familiewapens en teksten

In het album zijn wapens opgenomen van zowel familieleden, medestudenten en docenten waar Frederik mee gewerkt heeft. Nu zouden we bij het Collegium Trilingue (drietalencollege) bijdragen verwachten in het Frans, Nederlands en Latijn, maar dat zijn niet de drie talen waarin Frederik onderwezen werd. Dat waren namelijk Latijn, Grieks en Hebreeuws. Dat zijn ook de talen waarin de bijdragen geschreven zijn. Er zijn een paar afbeeldingen die afwijken: er staat een afbeelding in van twee spelende kinderen in (zie kopfoto bij het algemene stukje over alba amicorum), twee afbeeldingen van een man en vrouw in klederdracht en een gegraveerd portret.

Man en een vrouw in klederdracht. Illustratie uit het album amicorum van Frederik van Reede. Collectie: Bibliotheek Katholieke Universiteit Leuven, Speciale Collecties.

Collegium Trilingue

Het album is in bezit van de KU Leuven. Het album is voor hun relevant, omdat het inzicht geeft in het niet meer bestaande Collegium Trilingue. Het is vooral ook interessant om te zien welke docenten en studenten van andere instellingen langs komen. Het geeft zo een breed inzicht in de academische wereld van de protestanten in die tijd.
In maart dit jaar is de Bibliotheek van de KU Leuven op zoek gegaan naar een onderzoeker die zich bezig gaat houden met dit album amicorum.

Tekening van twee spelende kinderen in het album amicorum van Frederik van Reede. Collectie: Bibliotheek Katholieke Universiteit Leuven, Speciale Collecties.
Bekijk het hele album
Bibliotheek KU LeuvenAlbum amicorum van Frederik van Reede in de bibliotheek van de KU Leuven

Gerelateerde berichten