Het plafondstuk in de Grote Zaal verbeeldt de Romeinse godin Aurora. Zij is de godin van de dageraad en dochter van de Romeinse zonnegod Sol. In de Griekse mythologie wordt ze Eos genoemd, de rozevingerige dageraad, en is zij de zuster van de zonnegod, in het Grieks Helios genaamd. Heel verwarrend allemaal.

Aurora en de dageraad

Als godin van de dageraad heeft zij de taak de poorten naar de hemel te openen voor de zonnegod die in het oosten uit de oceaan oprees. De illusie van het doorkijkje in de wolkenpartij geeft dat mooi weer. Zij is meestal gekleed in een saffraankleurig gewaad. Saffraangeel en roze, de kleuren van de dageraad. Maar wie zijn de andere twee figuren op de schildering? Is de manlijke figuur de zonnegod? En is de andere, vrouwelijke figuur, Diana, die naast godin van de jacht ook godin van de nacht is? Aurora werd verondersteld de sluier van nacht op te heffen dus misschien is dat de verklaring voor de donkere wolken.

Een foto van een plafondschildering in een witte, waarschijnlijk houten lijst, aan de boven- en onderkant rechts, aan de linker- en rechterkant gebogen. Rechtsonder is een figuur op de rug te zien, gezeten op een donkere wolk. Ze heeft een donkerrode doek om zich heen geslagen dat haar linkerschouder en -arm bloot houdt. Haar rechterhand houdt ze voor haar ogen. In haar linkerhand houdt ze een tak. Ze is omgeven door iets kleinere figuren, waarvan er twee wit zijn. De een houdt een pijl in de hand, de ander haar armen omhoog en de laatste kijkt naar de figuur in het donkerrode doek. Hierboven zweeft een kleine putto. Linksboven dit tafereel zweeft een vrouwelijk persoon bijna volledig gekleed in rozerode en gele doeken. In haar rechterhand houdt ze een fakkel omhoog..Linksonder zijn twee putti op een donkere wolk. Rechts, naast de vrouw in het donkerrood, zweeft een vrouw, die een groot blauw kleed met haar handen hoog vasthoudt uit beeld.
De dageraad verdrijft de nacht, plafondschildering, Huis de Vicq, Herengracht 476, Amsterdam, Jacob de Wit, 1730-1733. Collectie Hendrik de Keyser. Foto: M. Svensson, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Aurora op Amerongen

En dan rijst er natuurlijk nog de vraag waarom Henriƫtte van Nassau-Zuylestein voor dit thema gekozen heeft. Waarom een plafondschildering van de opkomst van de zon in een ruimte gelegen op het Westen? Veel raadsels dus.

BronnenFeiten
Profieltekst Henriette van Nassau-Zuylestein. Thema Sterke vrouwen.inbreng van Henriƫtte
Wursten, Dick. Aurora, De rozevingerige dageraad. Op Dick Wurstens website. Benaderd: 12 juli 2020.de rozen van Aurora
Wikipedia (2020). Eos of Aurora Benaderd 12 juli 2020Grieks of Latijn
Plafondstuk grachtenhuis AmsterdamAurora verdrijft Diana, godin van de nacht (ook van de jacht)

Gerelateerde berichten