Het leven van Henriëtte van Nassau-Zuylestein, echtgenote van Frederik Christiaan van Reede, werd getekend door verlies. Haar echtgenoot overleed vier jaar na hun huwelijk. Haar jongste kind, Ursula Christina Reiniera, was toen 2,5 maand oud. De drie kinderen die Frederik Christiaan en zij gekregen hebben, overleden alle drie voordat zij de dertigjarige leeftijd bereikten. In de grote zaal hangt een groot schilderij van de drie overleden kinderen, geschilderd naar jeugdportretjes, door M.L.C. Clifford.
Liefdeskoppel
Het plafondstuk in de grote zaal is eveneens van de hand van Clifford. Zou Henriëtte het hebben laten schilderen ter nagedachtenis aan haar man? Verbeelden Aurora en haar geliefde Cehpalus Henriëtte en haar echtgenoot Frederik Christiaan? Het kwam in 18de eeuw vaker voor dat persoonlijke gebeurtenissen verbeeld werden door een allegorie of een mythologische voorstelling.

Een nieuw begin
Echter het plafondstuk in de grote zaal dateert uit 1726. Frederik Christiaan was in 1719 overleden. Is het aannemelijk dat Henriëtte zeven jaar na zijn dood nog opdracht heeft gegeven om een plafondstuk ter nagedachtenis van hem te maken? Misschien wel. Pas in 1726 nam ze voor het eerst na haar huwelijk met Frederik Christiaan intrek in het kasteel. Haar schoonmoeder, Ursula Philippota, wilde namelijk naar kasteel Amerongen gaan als het haar uitkwam. Tijdens haar huwelijk woonden Henriëtta en haar echtgenoot niet op kasteel Amerongen. Ook na de dood van haar man mocht Henriëtta alleen met de toestemming van Ursula Philippota incidenteel op kasteel Amerongen verblijven. Zelfs na het overlijden van Philippota duurde het, vanwege de afwikkeling van de erfenis, nog tot 1726 voordat Henriëtte op het kasteel ging wonen. Zou het plafondstuk van Aurora een nieuw begin symboliseren?
Conclusie
Beide betekenissen, Henriëtte en Frederik Christiaan als liefdeskoppel of een nieuw begin zijn mogelijk. Maar we weten het niet zeker. Ook kan het zijn dat de Aurora op Oranienstein, een kasteel in bezit van haar vriendin Maaike Meu, haar geïnspireerd heeft. Er zijn geen schriftelijke bronnen die uitsluitsel kunnen geven. Dus wie het weet mag het zeggen.
Bronnen | Feiten |
Benjamins, Rosalynn (2023). Licht in de duisternis. Een iconografische analyse van de plafondschildering in de grote zaal van kasteel Amerongen. Utrecht: Bachelorscriptie Kunstgeschiedenis (oude kunst) | p. 28 – 29 liefdeskoppel p. 27 Marie-Louise van Hessen-Kessel, Oranienstien, Aurora, p. 30 huwelijk 1715, overlijden van Frederik Christiaan 1719, p. 31 de rol van Ursula Philippota, na haar overlijden in 1721 onenigheid over verdeling erfenis. In 1726 opgelost. Henriëtta gaat op kasteel Amerongen wonen, precies de datering van de plafondschildering |

Geef een reactie