De namen ‘Lodewijksbed’ en ‘Lodewijkskamer’ zorgen nogal voor wat vragen bij rondleiders. Waar komt de naam ‘Lodewijkskamer’ vandaan en heeft Lodewijk XIV in het ‘Lodewijksbed’ geslapen óf was het misschien wel Lodewijk Napoleon die hierin geslapen heeft? Laten we de feiten die we kennen eens op een rij zetten.

Lodewijk XIV en Marot

Een zwartwit foto van een kamer met een hemelbed op een witte pagina. Over de foto loopt een draad die vast zit met een zegel.
De bijgevoegde foto uit de notariële verklaring van 9 juni 1938. Huisarchief Kasteel Amerongen.

Het model van het bed is in de stijl van Daniël Marot. Marot zijn vader werkte aan het hof van Lodewijk XIV! Is het daarom een Lodewijksbed? Zou het kunnen zijn dat de kamer waar het bed stond door de bewoners (uit gewoonte) de ‘Lodewijkskamer’ genoemd werd? Noemen wij deze slaapkamer daarom ook zo? We weten ook dat een timmerman het bed heeft aangepast voor de keizer. Ook weten we dat de onderdelen op een andere manier in elkaar kunnen passen. Bovendien is bekend dat het bed tentoongesteld is in het Centraal Museum. In de catalogus van die expositie wordt het bed als een 17e eeuws ledikant beschreven en wordt het saillante detail vermeld, dat Lodewijk XIV erin geslapen heeft! Echter, door onderzoek van de Universiteit van Amsterdam weten we dat het hout van het bed komt uit de 18e eeuw. Hé, maar dan kan Lodewijk XIV hier niet in geslapen hebben!

De notariële acte

Om alle verwarring te voorkomen liet Godard van Aldenburg op 9 juni 1938 een notariële acte opstellen. Daarin verklaart hij om te beginnen dat de Duitse keizer op 28 november de abdicatie tekende aan het donkerbruine, achttiende eeuwse bureau. Bovendien verklaarde hij:

dat voorts op Kasteel Amerongen aanwezig is een geborduurd ledikant, waarin volgens de overlevering Koning Lodewijks de veertiende van Frankrijk heeft geslapen omstreeks het jaar zestienhonderd twee en zeventig, alvorens hij het Kasteel door brand heeft verwoest, – in welk ledikant nadien in het tijdvak van elf November negentienhonderd achttien tot vijftien Mei negentienhonderd twintig Zijne Majesteit Keizer en Koning Wilhelm de Tweede heeft geslapen.

Notariële acte van 9 juni 1938

Om geen misverstanden te laten ontstaan, voegt hij foto’s toe van de betreffende meubelstukken. Zodat men in de toekomst weet hoe de vork in de steel zit…

Afbeelding tekst van notariële akte
Eerste pagina van de notariële verklaring. Huisarchief Kasteel Amerongen. Klik op de afbeelding voor een leesbare grote.
Tekst notariële akte
Eerste pagina van de notariële verklaring. Huisarchief Kasteel Amerongen. Klik op de afbeelding voor een leesbare grote.
ObjectMakerDateringMateriaalVaste plek (Atlantis)
Hemelbed van hout en beplakt met geborduurde zijdeOnbekend1700-1720hout, zijdeLodewijkskamer 3 (0527)
Archiefstukken
HUA1001.5490 Notariële verklaring over een schrijfbureau en een ledikant, die in gebruik zijn geweest van Wilhelm II tijdens zijn verblijf op het huis Amerongen, 1938Niet gedigitaliseerd

Gerelateerde berichten