Op 30 april 2015 heropende de ‘gobelinkamer’ op Kasteel Amerongen voor het publiek. Het kasteel bezit een kamer die volledig is behangen met tapisserieën, vermoedelijk uit de 18e eeuw. Dit is een unicum. De wandtapijten zijn in 2006 verwijderd. In de tussenliggende tijd zijn deze wandtapijten door de Engelen van het kasteel gerestaureerd onder leiding van textielrestaurator Josien Verdegaal. De kleden zijn van wol en tijdens het restaureren bleek dat de kleden vuil en ernstig beschadigd waren.
Productie
De kleden worden gemaakt met een raamwerk dat bestaat uit schering en inslag, het tapijt groeit vanaf de eerste regel. Hierbij is sprake van inlegwerk: alle kleuren worden tegelijk opgezet. De wol is gekleurd met natuurlijke verfstoffen. Deze werden uit een groot aantal plantaardige en dierlijke stoffen geselecteerd. Deze kleurstoffen zijn niet ‘lichtecht’ waardoor veel wandtapijten in de loop der tijd zijn verkleurd. In Amerongen zijn daarom de luiken altijd gesloten om instraling van het UV-licht tegen te gaan.
Gobelins of wandtapijten?
Deze wandtapijten zijn geen gobelins, het zijn vermoedelijk Duitse of misschien zelfs Poolse tapisserieën. Gobelins zijn eigenlijk wandtapijten die gemaakt zijn in de fabrieken van de Manufacture Gobelins. In Nederland (en andere landen) wordt de naam Gobelin vaak gebruikt voor tapisserieën in het algemeen.
Wandtapijten
Het wandtapijt kan meerdere functies hebben: ter isolatie van de koude binnenmuren, als geluidsdemping (het akoestisch effect), als verfraaiing van de ruimte (de decoratieve functie) en als investering. De tapisserieën in de gobelinkamer stellen de vier jaargetijden voor: zomer (picknicken, hooien en schapen scheren), winter (vuurkorf), herfst (de oogst, hier het plukken van druiven) en lente (het vee gaat naar buiten).
Geef een reactie