De eerste slag die mensen vaak te verwerken krijgen bij het Lodewijksbed, is dat Lodewijk XIV er helemaal niet in geslapen heeft. Een tweede slag is dat de keizer er wel in geslapen heeft. Laat je een keizer in zo’n bedje slapen?

Een jonge vrouw ligt in een houten hemelbed met blauwe behangsels en een rode deken. Ze is bleek en heeft haar ogen dicht. Bij haar hoofd staat een vrouw in het zwart, daarnaast een man die haar pols voelt. Aan het voeteneind staat een tweede man. Links cupido die klaar staat om te schieten.
Jonge vrouw in bed met liefdespijn, Gesina ter Borch, ca. 1653. Collectie Rijksmuseum.

Kort

Het ledikant is kort en dat komt omdat men destijds zittend sliep. Het was destijds algemeen bekend dat liggend slapen tot de dood zou leiden. Kortom, half hangend op de vele kussens, met in ieder geval het hoofd hoger dan het lichaam, moet het vast comfortabel hebben gelegen! En een bed was vroeger rijk aan verschillende matrassen, zowel gevuld met stro als met dons. Daarnaast waren er allerhande dekens, gevulde en gevoerde dekbedden, lakens en spreien.

Zwarwit foto van een kamer met een behang met een regelmatig patroon. Op een kleine verhoging sataat een elegant versierd hemelbed.
Het hemelbed in de Lodewijkskamer. Collectie Kasteel Amerongen.

Restauratie

Op dit moment is het bed in zeer slechte staat, gelukkig is op de binnenkant van de koof (hemeltje) de prachtige decoratie van weleer nog te zien. De decoraties zijn van zijde, geplakt op hout. Misschien komt er ooit een potje met geld om het bed te restaureren?

ObjectMakerDateringMateriaalVaste plek (Atlantis)
Hemelbed van hout en beplakt met geborduurde zijdeOnbekend1700-1720hout, zijdeLodewijkskamer 3 (0527)

Gerelateerde berichten