In het Verhaal van Nederland, de Oranjes, werd Filips Willem van Oranje-Nassau, uitgebreid besproken. Hij is de oudste zoon van Willem de Zwijger, prins van Oranje, maar veel minder bekend dan zijn twee halfbroers, Maurits en Frederik Hendrik. In de grote zaal hangt een portret van hem. Het is wel een beetje verstopt achter de deur naar de Gobelinkamer. Misschien is dit wel een goede illustratie van de plaats van Filips Willem in onze vaderlandse geschiedenis: verstopt, in dit geval achter een deur. Zijn halfbroers hangen wel duidelijk zichtbaar in de grote zaal!
Jonge jaren
Filips Willem (1554-1618), graaf van Buren, was de oudste zoon van Willem van Oranje en Anna van Egmond, gravin van Buren. Hij is deels vernoemd naar de zoon van de Habsburgse keizer Karel V, de latere Filips II. Filips II was zelfs zijn dooppeter.
Filips Willem studeerde vanaf zijn twaalfde jaar aan het beroemde, mede door Erasmus opgerichte, Collegium Trilingue (Drietalencollege) aan de universiteit van Leuven (waar ook Frederik van Reede studeerde). Kort na het begin van zijn studie brak in 1566 de Beeldenstorm uit. Filips II stuurde de hertog van Alva op strafexpeditie naar Nederland. Willem van Oranje moest vluchten, maar hij heeft Filips Willem niet meegenomen op zijn vlucht. Wellicht dacht hij dat zijn oudste zoon in Leuven werd beschermd. De universiteit had namelijk verschillende privileges. Zo mochten haar leden niet door buitenstaanders worden ondervraagd, noch door hen voor de rechter gedaagd worden. Helaas trok Filips II zich daar niets van aan. Hij liet Filips Willem, intussen dertien jaar, door de hertog van Alva naar Spanje brengen. Deze gijzeling was vooral strategisch. Hij hoopte dat de jongen in de toekomst ingezet zou kunnen worden bij onderhandelingen.
Gegijzelde
Filips Willem mocht zijn gouverneur, kamerdienaar en twee pages meenemen. Hij mocht in Spanje zijn studie afmaken en zou gedurende tien jaar een redelijk comfortabel leven leiden. Hij kreeg een katholieke opvoeding en werd vooral omringd door Spanjaarden. Het was de bedoeling om hem zoveel mogelijk te vervreemden van zijn Nederlandse roots en het protestantse geloof. Wat het geloof betreft is dat goed gelukt maar zijn vader bleef hij zijn leven lang trouw. Toen Filips II ontdekte dat Filips Willem nog steeds contact had met zijn vader deed hij hem in de ban en stuurde hij hem naar een afgelegen burcht in Castilië. Deze burcht van Arévalo was berucht omdat de oudste zoon van Filips II, Carlos, hier onder mysterieuze omstandigheden was overleden. Filips Willem leed daar een Spartaans leven. Het was er koud en vochtig en het gebruik van pen en papier werd hem verboden.
Ondertussen in de Republiek
Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje vermoord. Filips Willem werd als oudste zoon nu de nieuwe prins van Oranje. In opdracht van Filips II onthielden zijn Spaanse bewakers hem het nieuws van zijn vaders overlijden. Ook kon de erfenis van Willem van Oranje niet afgehandeld worden.
Maurits, zijn halfbroer, zat intussen ook niet stil. Hij werd in 1585 op 18-jarige leeftijd tot stadhouder van Holland en Zeeland benoemd. Bovendien bleek hij een zeer succesvol legeraanvoerder. Van de Staten van Holland kreeg hij ten onrechte de titel ‘geboren prins van Oranje’. Die titel behoorde natuurlijk aan zijn oudere broer Filips Willem toe. De Staten Generaal zagen in Maurits, die in tegenstelling tot Filips Willem protestant was, de ware opvolger van Willem van Oranje.
Vrij?
Dat maakte dat Filips Willem minder waarde kreeg als gijzelaar. Filips II veranderde daarom van tactiek. Hij liet Filips Willem in 1595 vrij, elf jaar na de moord op zijn vader. Hij hoopte dat door deze vrijlating er onenigheid in de familie Nassau zou ontstaan over de verdeling van de erfenis. Ook wilde hij Filips Willem gaan gebruiken om in de Nederlanden dissidente katholieken om zich heen te verzamelen. In 1596 kwam Filips Willem, samen met de nieuwe landvoogd van de Zuidelijke Nederlanden, Albrecht, aartshertog van Oostenrijk, in Brussel aan. Het werd Filips Willem echter al snel duidelijk dat niemand op zijn terugkeer zat te wachten. De Staten Generaal feliciteerden Filips Willem weliswaar met zijn vrijlating maar verleenden hem geen inreisvergunning. Ook van Maurits viel niet veel medewerking te verwachten, omdat hij in Filips Willem een concurrent zag.
De erfenis
Filips Willem kreeg in de gaten dat, als hij aanspraak wilde maken op zijn erfdeel, hij een andere koers moest varen. Willem van Oranje had een grote erfenis nagelaten, bestaande uit bezittingen in Brabant, Holland en Zeeland, in de Franche-Comté en het prinsdom Orange. Maar deze bezittingen werden door verschillende partijen beheerd zoals de Staten Generaal, Filips II en de koning van Frankrijk Hendrik IV. Bovendien was de erfenis op zichzelf al een zeer ingewikkelde zaak. Willem van Oranje had twaalf kinderen uit vier verschillende huwelijken. Filips Willem zocht toenadering tot de vijanden van de Habsburgers, de Franse koning Hendrik IV en zijn twee halfbroers, Maurits en Frederik Hendrik.
Een huwelijk
In 1599 deed Filips Willem eindelijk zijn intrede in zijn prinsdom Orange, maar hij kon vanwege de bezetting door de Franse troepen geen werkelijke bestuurlijke macht uitoefenen. De Franse koning Hendrik IV beloofde zijn troepen daar weg te halen als Filips Willem met zijn achternicht Eleonora van Bourbon-Condé zou trouwen. Hendrik hoopt dat door dit huwelijk Filips Willem bij zijn halfbroers uit de gratie zou raken. Na jaren van aarzeling gaf Filips Willem toe en trouwde in 1606 met de negentienjarige Eleonora. Filips Willem was 51 jaar! Het paar ging in Orange wonen. Filips Willem ontwikkelde zich in zijn prinsdom Orange tot een goed bestuurder en probeerde protestanten en katholieken in goede verstandhouding naast elkaar te laten leven.
Het huwelijk veroorzaakte inderdaad weer een verwijdering tussen Maurits en Filips Willem. Maurits was bang dat er uit dit huwelijk een zoon geboren zou worden. Die zou dan de ware opvolger van Willem van Oranje zijn. Maar toen het huwelijk kinderloos bleef, kon Maurits weer opgelucht ademhalen en werden de contacten weer aangehaald.
Eindelijk overeenkomst
Met de Staten Generaal bereikte Filips Willem een overeenstemming hetgeen ertoe leidde dat Filips Willem de baronie van Breda terugkreeg. Ook ging hij in onderhandeling met zijn twee halfbroers, Maurits en Frederik Hendrik, om de ingewikkelde erfenis van hun vader, na bijna 25 jaar, af te wikkelen. In 1609 sloten zij een overeenkomst om de familiebezittingen te verdelen. Na tientallen jaren waren de familietwisten eindelijk beëindigd. Filips Willem overleed in 1618 op 63-jarige leeftijd. Hij had in zijn testament laten opnemen dat zijn halfbroer Maurits zijn bezittingen zou erven dit tot ongenoegen van zijn echtgenote Eleonora. Ondanks de verschillen in geloof en politieke ideeën overheerste de wil om de dynastie Oranje-Nassau te laten voortbestaan!
Geef een reactie