Vanaf Goert van Reede van Saesfelt vererfde Kasteel Amerongen steeds op de oudste zoon of de zoon die direct daarna kwam. Dat ging altijd goed, maar soms was het op het randje. Godard van Reede Ginkel was bijvoorbeeld enig kind. Doordat hij met de erfdochter van Middachten trouwde, kwam er bij verervingen op dat moment een tweede kasteel in het spel. Dit ging een eeuw goed, totdat in 1766 Frederik Christiaan Reinhard alle twee de kastelen erfde en zijn broer en zijn zus geen kasteel.

Het testament van Frederik Christiaan Reinhard

Frederik Christiaan Reinhard van Reede (1743-1808), vijfde Graaf van Athlone, vrijheer van Amerongen en heer van Middachten had in zijn testament welbewust een scheiding gemaakt wat betreft het bezit van Middachten en Amerongen. Daarnaast bepaalde hij dat Amerongen nooit verkocht mocht worden zolang er een erfgenaam uit de familie Van Reede bestond. Als er geen zonen meer waren om te erven, dan zou het naar de dochters gaan.

Een schets van een grote zaal. Het is alsof je een toneel opkijkt. Het plafond is gestuct. Te zien is de helft van een gestuct ovaal met daarachter een kleiner ovaal. De zijkanten van de ovaal zijn gedecoreerd. Links en rechts in de zaal zijn grote deuren met ieder zes panelen. Naast en boven de deuren zijn decoraties te zien. Aan de achterkant van de zaal is in het midden een groot raam en daarnaast aan beide zijden smallere ramen maar wel even hoog. Voor de ramen hangen geplooide gordijnen deels bijeengehouden door een koord zo dat de ramen gedeeltelijk te zien zijn. De ruimte is zeer schaars gemeubileerd met tafel in het midden en een bank tegen de zijmuren. Op de bank aan de rechterkant zit een vrouw, schuin van achteren gezien, Bij het raam zit een man van de zijkant gezien. Beiden in vermoedelijk 18de eeuwse kledij. De dame en heer zitten ver van elkaar verwijderd en ogen nietig in de grote ruimte.
Willem Gustaaf Frederik van Reede en Wendela Eleonora Boreel in de grote zaal van Kasteel Middachten, tekening, niet gesigneerd, niet gedateerd, Collectie: Kasteel Middachten.

De laatste mannelijke van Reede

Toen de laatste mannelijke van Reede, de negende graaf, Willem Gustaaf Frederik in 1844 stierf, liet hij al zijn bezittingen (Middachten en Amerongen) na aan zijn vrouw Wendela Eleonora Boreel van Hogelanden. U begrijpt dat viel niet zo best in de familie. Men wist goed hoe het testament van de vijfde graaf eruit had gezien. Mevrouw Boreel begreep dit ook en na enkele dagen, gaf ze de erfenis weer terug, mits er goed voor haar gezorgd zou worden.

Aquarel van het huis middachten in zijn bosrijke omgeving. Het huis staat verscholen achter bosjes.
Middachten, P.J. Lutgers, 1828-1894. Collectie Gelders Archief.

Wat nu?

Om het testament van Frederik Christiaan Reinhard eer aan te doen, werd er gekeken welke van zijn kinderen óf nog leefden óf nakomelingen hadden. Dit waren in 1844 de volgende kinderen:

  • Jacoba Helena van Reede (1767-1839)
    Zij was overleden maar had uit haar huwelijk met Jean Charles Bentinck vier kinderen:
    • Willem Frederik Christiaan Bentinck
    • Carel Anton Ferdinand Bentinck
    • Hendrik Willem Johan Bentinck
    • Antoinette Bentinck
  • Maria Wilhelmina van Reede (1769-1852)
    Ongehuwde dochter
  • Reinhard Diederik Jacob van Reede (1773-1823)
    Ook overleden, maar hij had uit zijn huwelijk met Henriette Dorothea Maria Hope twee kinderen
    • George Godard Henry van Reede (1820-1843)
      Kinderloos overleden
    • Elisabeth Mary (Child-Villiers) van Reede (1821-1897)
      De allerlaatste Van Reede
  • Christina Reiniera van Reede (1778-1847)
    Ongehuwde dochter

In dit stadium blijft de nalatenschap onverdeeld, en ieder van de kinderen van de vijfde graaf krijgt 1/4 eigendom van Amerongen én Middachten. De kinderen van Jacoba Helena krijgen allemaal 1/4 van het 1/4 erfdeel van hun moeder, dus zij zijn voor 1/16 deel eigenaar. Elisabeth Mary is de enig levende nakomeling van Reinhard Diederik Jacob, dus zij wordt net als haar twee ongetrouwde tantes voor 1/4 deel eigenaar.

Amerongen en Middachten zijn nog steeds ongedeeld bezit, maar inmiddels zijn het zeven handen op één buik! De twee ongetrouwde dochters, Maria Wilhelmina en Christina Reiniera, krijgen het recht om op Amerongen te wonen.

Gezicht vanuit de tuin op de zuidgevel van het kasteel Amerongen te Amerongen, uit het zuiden.
Amerongen, P.J. Lugters, 1868-1869. Collectie Het Utrechts Archief.

Gerelateerde berichten

Series Navigation<< Definitieve scheiding of…Freules met een gat in hun hand >>