Als je je verdienstelijk maakt in de maatschappij krijg je misschien op termijn wel een koninklijke onderscheiding. Of als je je heldhaftig gedraagt op het slagveld kun je misschien wel een erespeld tegemoet zien. Hoe gedraag je je na het verkrijgen van zo’n ereteken? Loop je ermee te koop en hang je je kleding of uniform vol, zodat iedereen kan zien dat je een belangrijk mens bent? Of doe je bescheiden met een klein strikje of een bijbehorend speldje?

Een oudere man met een grote grijze snor, zit rechtop op een stoel tegen een lichte achtergrond. Hij draagt een witte jas met op de borst een groot zwart kruis en een zwarte opstaande kraag. Om zijn neg draagt hij een keten met meerdere ordetekens, op zijn linker borst draagt hij vier eretekens. Over zijn witte jas draagt hij een smalle zwarte riem. Onder de jas draagt hij een zwarte broek met een witte streep aan de zijkant. In zijn rechterhand heeft hij een zwaard, in zijn linker hand (met trouwring) zwarte handschoen. Over zijn kleding draagt hij een ruime witte cape.
Portret van Godard van Aldenburg Bentinck gekleed als coadjutor van de Ridderlijke Duitsche Orde, Adolf Pirsch, 1927. Collectie Kasteel Amerongen.

Godard van Aldenburg Bentinck, coadjutor

Als je het schilderij van Godard van Aldenburg Bentinck in coadjutor uitrusting op de galerij boven de buste van de Duitse Keizer eens bekijkt, dan mag je concluderen dat hij geen last had van enige bescheidenheid. Hij kijkt recht naar de schilder, Adolf Pirsch die dit portret in 1927 maakte, en lijkt te zeggen “Zie mij eens!” Zo te zien is alles uit de lade in de kledingkast gehaald om de stand en belangrijkheid op te houden. Maar wat zijn nu al die eretekenen? Voor de oplossing zie onderstaande uitsnede.

Detail van de borst van het portret van graaf Bentinck als coadjutor. Bij de verschillende eretekens staat een cijfer.
  1. Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau
  2. Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht
  3. Hohenzollernketen
  4. Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht
  5. Orde van de Zwarte Adelaar
  6. Grootofficier in de Orde van Oranje Nassau
  7. Johanniter Orde
  8. Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht

Vreemd is dat de Orde van de Zwarte Adelaar, die door de Keizer werd verstrekt, met het abdiceren is vervallen. Zo ook de Hohenzollernkette, die de keizer op 6 november 1922 aan graaf Bentinck gaf. De Keizer bleef deze eretekens gewoon uitdelen. Mogelijk lag er nog een voorraad in een van de treinwagons die uit Duitsland zijn gekomen. Graaf Bentinck was in Nederland de enige drager van deze huisorde.

Godard van Aldenburg Bentinck, Ridder Expectant

Op het schilderij dat aan de overkant hangt, gemaakt in 1909 door A. Horovitz, heeft hij een expectantenuniform van de Duitsche Orde aan maar met het kruis van de Johanniter Orde. Hij staat dus op de wachtlijst. Daar pakt hij minder uit.

Fragment van het schilderij van Godard van Aldenburg Bentinck als expectant. Hij draagt één ereteken om zijn nek en één op zijn linker borst.
  1. Johanniter Orde
  2. Ridderlijke Duitsche Orde, Balije van Utrecht. Het teken hangt aan een zwart lint op de linker borst.

Gerelateerde berichten