In 1766 kreeg de firma Kirkman in Londen de opdracht een klavecimbel te maken voor de familie Van Reede. Vermoedelijk was dit een huwelijksgeschenk voor Anna Elisabeth van Tuyll van Serooskerken die net getrouwd was met Frederik Christiaan Reinhard van Reede.
Het instrument was weliswaar een standaardinstrument uit de Kirkman-collectie, maar het was wel de uitgebreide variant, met twee klavieren en vijf knoppen waarmee de registers kunnen worden bediend. Wat heel bijzonder is, is dat het instrument Amerongen nooit verlaten heeft: het is voor het kasteel aangeschaft en het staat er nog steeds.
Authentieke restauratie
Uniek aan het Amerongse instrument is dat het nog in behoorlijk originele staat is. Klavecimbelrestaurator Martin Spaink vertelt in onderstaand filmpje wat meer over de werking van het instrument en over het onderhoud dat hij daar aan verrichtte in 2019. Het gaat onder meer over het vervangen van de 240 ‘dokjes’ met plectra, gemaakt van kraaienveren.
Uiteraard is het instrument bespeeld door Anna Elisabeth van Tuyll van Serooskerken, die het instrument kreeg. Het is lastig te achterhalen wie er in de loop der eeuwen allemaal op het instrument gespeeld hebben, zowel in de privésfeer als tijdens één van de vele concerten die er georganiseerd werden. Er zijn in ieder geval twee belangrijke opnamen op het klavecimbel gemaakt. In 1958 nam Gustav Leonhardt een elpee op met werken van Bach en in 2019 werd door Menno van Delft en Artem Belogurov de CD Miscellanea opgenomen met werk van diverse 18e eeuwse componisten. Zij bespeelden naast het Kirkman klavecimbel ook op het orgel van het kasteel en hadden nog twee historische instrumenten bij zich.
Geef een reactie