Middachten en Amerongen hebben in de geschiedenis meermalen dezelfde heer gehad. De relatie tussen de twee kastelen begint in de 17e eeuw en loopt door tot in de 19e eeuw. Hierdoor delen Amerongen en Middachten een groot deel van hun geschiedenis en kom je in de collectie van Middachten veel oude bekenden uit Amerongen tegen.

Het begin

Godard van Reede van Ginkel (Godard van Ginkel) (1644 – 1703) trouwt in Ellecom op 26 augustus 1666 met Ursula Philipotta van Raesfelt (1643 – 1721), erfdochter van Middachten. Ursula Philippota was de oudste dochter van Reinier van Raesfelt, die Middachten van zijn tante had geërfd. Deze erfenis werd al bevochten voordat Ursula Philippota geboren werd. Ursula is de oudste van twee dochters als er een broertje geboren wordt. De kans dat Philippota ooit vrouwe van Middachten zal worden lijkt verkeken, maar de kleine Willem overlijdt twee jaar na zijn vader overleden is. Ursula Philippota is dan negen jaar oud. Als Philippota twaalf is wordt ze vrouwe van Middachten. Van Ginkel heeft dus een goede vrouw aan de haak geslagen: door dit huwelijk wordt hij eigenaar van het pas gerestaureerde kasteel Middachten met het gebied er omheen.

Godard van Reede van Ginkel, toegeschreven aan Jan de Baen, 1675-1699. Collectie Kasteel Middachten.
Ursula Philippota van Raesfelt (1643-1721), toegeschreven aan Jan de Baen, 1675-1699. Collectie Kasteel Middachten.

Van Ginkel en Amerongen

Zijn eigen ouders, eigenaren van kasteel Amerongen, waren enorm trots op hun zoon. Helaas liet volgens de overleveringen de relatie tussen schoonmama en schoondochter vaak te wensen over. 
In mei 1690 reist vader Godard Adriaan (1621 – 1691), in opdracht van de Staten-Generaal via Het Loo met de tweede zoon van Godard van Ginkel, zijn kleinzoon Godertge, voor een laatste missie naar Denemarken. Na lange moeilijke onderhandelingen in Kopenhagen vindt zijn vrouw Margaretha Turnor (1613 – 1700) het tijd worden dat haar man naar huis komt en geen opdrachten meer aanvaardt. Helaas, juist dan, na acht dagen ziek te zijn geweest overlijdt hij in Denemarken in oktober 1691. Godard van Ginkel mag zich nu vrijheer van Amerongen noemen en is dus heer van twee huizen. Zijn moeder overleefde haar man negen jaar en bleef tot haar dood in 1700 op Amerongen wonen.

Tekening van een vlak landschap met wat knotwilgen. Daarachter een kasteel met een ronde toren en een hoog huis. Op de voorgrond een vierkante poort en links daarvan een gevel.
Huis te Middachten, Constantijn Huygens (II), 1676. Collectie Rijksmuseum

Gerelateerde berichten

Series NavigationMiddachten en Amerongen – Godard Adriaan en Reinhard >>