Frederik Christiaan Reinhard van Reede (1743 – 1808), vijfde Graaf van Athlone, vrijheer van Amerongen en heer van Middachten en zijn vrouw Anna Elisabeth Christina van Tuyll van Serooskerken (1745 – 1819) werden gezegend met negen kinderen, vijf jongens en vier dochters. Negen kinderen, dat gaf zorgen in de toen moeilijke tijden. Frederik Christiaan Reinhard was niet rijk en wilde al vroeg voor de toekomst van zijn zonen zorgen. Amerongen en Middachten in één hand was niet slim, vond hij. Zou het daarom niet handig zijn Middachten aan de ene en Amerongen aan de andere zoon na te laten?

In een groene omgeving ligt een statig huis. Op de voorgrond grazen schapen bij een schaapherder, op het pad erachter rijdt een koets en loopt een man.
Gezicht op ’t huis Middachten, George Gillis Haanen 1826-1827. Collectie Kasteel Middachten

Overwegingen over de erfenis: scheiding van kastelen

En zo zou volgens het door hem opgestelde testament zijn oudste zoon, Frederik Willem (1766-1810) Middachten en zijn tweede zoon, Carel Willem Lodewijk (1772-1793) Amerongen krijgen. Met de clausule dat als Frederik Willem kinderloos zou overlijden, Middachten in dat geval naar zijn jongste zoon, Willem Gustaaf Frederik (1780-1844) zou gaan. Op dit moment is niet duidelijk waarom andere zonen overgeslagen worden.

Een buste-portret van een jonge man met hoog krullend haar en bakkebaarden zit naar links gekeerd met zijn hoofd naar rechts. Hij draagt een witter hoge kraag tot aan zijn kin Doorpver een geel jak, waarvan de kraag aan de achterkant omhoog staat en daaroverheen een zwarte overjas.
Reinhard Diederik Jacob van Reede, anoniem, onbekende datum. Collectie: Kasteel Amerongen.

Helaas overleed Carel Willem Lodewijk eerder dan zijn vader, waarop Frederik Christiaan Reinhard bepaalde dat Amerongen naar zijn derde zoon Reinhard Diederik Jacob (1773-1823) zou gaan. Als de oudste zoon, Frederik Willem, in 1810 kinderloos overlijdt, gaat Middachten inderdaad naar Willem Gustaaf Frederik.

Maar we zijn er nog niet. Amerongen en Middachten bevinden zich nog niet in één hand. Amerongen ging eerst nog naar de zoon van Reinhard Diederik Jacob: George Godard Henry (1820-1843). Toen hij overleed, hij werd nog geen 23 jaar oud, ging Amerongen naar de laatste mannelijke van Reede: zijn oom Willem Gustaaf Frederik.

Toch weer in één hand

Willem Gustaaf Frederik had 33 jaar eerder Middachten al geërfd en kreeg dus nu Amerongen ook in bezit. Dit gebeurde ondanks het feit dat Frederik Christiaan Reinhard de wens had geuit dat Amerongen en Middachten niet in één hand mochten zijn. Maar er waren geen andere, mannelijke, nakomelingen meer. En zo kwamen beide bezittingen toch weer in één hand: van de laatste mannelijke Van Reede. Lang kon Willem Gustaaf Frederik niet genieten van het dubbele bezit.

Een schets van een grote zaal. Het is alsof je een toneel opkijkt. Het plafond is gestuct. Te zien is de helft van een gestuct ovaal met daarachter een kleiner ovaal. De zijkanten van de ovaal zijn gedecoreerd. Links en rechts in de zaal zijn grote deuren met ieder zes panelen. Naast en boven de deuren zijn decoraties te zien. Aan de achterkant van de zaal is in het midden een groot raam en daarnaast aan beide zijden smallere ramen maar wel even hoog. Voor de ramen hangen geplooide gordijnen deels bijeengehouden door een koord zo dat de ramen gedeeltelijk te zien zijn. De ruimte is zeer schaars gemeubileerd met tafel in het midden en een bank tegen de zijmuren. Op de bank aan de rechterkant zit een vrouw, schuin van achteren gezien, Bij het raam zit een man van de zijkant gezien. Beiden in vermoedelijk 18de eeuwse kledij. De dame en heer zitten ver van elkaar verwijderd en ogen nietig in de grote ruimte.
Willem Gustaaf Frederik van Reede en Wendela Eleonora Boreel in de grote zaal van Kasteel Middachten, tekening, niet gesigneerd, niet gedateerd. Collectie: Kasteel Middachten.

Gerelateerde berichten

Auteur

  • Marion vd Hurk

    Naast mijn werk als instructeur Eerste Hulp en auteur van diverse EHBO boeken, ben ik hier al ruim 22 jaar rondleider. Geschiedenis vond ik van jongs af aan boeiend en leerzaam. Het terrein van Kasteel Amerongen oplopen voelt als thuiskomen. Ik leid dan ook graag bezoekers rond in dit kasteel met zijn boeiende historie.

    Bekijk Berichten
Series Navigation<< Oom Reinhard (1719-1768)