Onlangs heeft Kasteel Amerongen op een veiling een bord en twee kopjes met het wapen van de familie Van Reede gekocht. Het bord en de kopjes horen oorspronkelijk niet bij elkaar.  

Van Reede van de Parkeler

Het bord is vervaardigd voor Frederik Godert van Reede van de Parkeler (1720-1807) en Catharine Henriette van Haersolte (1730-1780). De familietak van Van Reede van de Parkeler voert terug tot Ernst van Reede, een oom van Godard Adriaan. In 1684 werd de kleinzoon van die Ernst, ook Ernst genoemd (1657-1713), de eerste heer van de Parkeler, omdat hij het huis ‘t Parckelaer in Twello kocht.

Een witte villa met twee verdiepingen een veranda voor het huis
Huis ‘t Parckelaer in Twello, fotograaf: A.J. van der Wal, 1967. Collectie Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (116072)

Van Reede van Oudtshoorn

De twee kopjes zijn waarschijnlijk besteld door Barend Hendrik van Reede van Oudtshoorn (1742-1793). De tak Van Oudtshoorn is de jongste tak van de familie Van Reede en de enige nog levende tak. De oudste voorouder die de Van Reede van Oudtshoorns met onze Van Reedes samen hebben is Goert van Reede van Saesfelt. Een kleinzoon van Goerts zoon Gerard van Reede van Nederhorst trouwt in 1684 met Maria de Vlaming, vrouwe van Oudshoorn. Hun achterkleinzoon Barend Hendrik is geboren in Kaap de Goede Hoop, maar woonde vanaf ca. 1785 in Nederland. Mogelijk bracht hij het servies met zich mee toen hij naar Nederland kwam. 

Een bord met twee kopjes met daarop het Van Reede wapen. Op het bord een alliantiewapen Van Reede-Oudshoorn en het bord heeft een rand met bloemen. De kopjes zijn eenvoudige kommetjes met een uitgebreid heraldisch wapen.
Van Reedeservies: twee kopjes en een bord. Collectie Kasteel Amerongen.

Sommige delen van dit servies werden vererfd naar leden van de Van Heemskerck van Beestfamilie. De stukken hebben geen relatie met Amerongen, maar in het verleden is er door de stichting een suikerpotje aangekocht dat onderdeel is geweest van het thee- en koffieservies. Het gaat dus om een mooie aanvulling.

Een suikerpot van Chinees porselein, onderdeel van een incompleet koffie- en theeservies. De buikige suikerpot staat op een ronde, ingesnoerde voet en heeft twee oortjes. Aan twee zijden het Van Reede familiewapen in een gouden lijst, gedragen door twee witte griffioenen, staande op een verguld omrand wolkendek met groen, blauw en roze. Boven het wapen een gekroonde helm met zwart dekkleed en zwarte vleugels als helmteken. Bij beide handvatten, organisch gevormd, een `vergulde bladertak met rode besje. De suikerpot heeft aan de bovenkant een smalle gouden bies.
Suikerpot van Chinees porselein met Van Reede wapen. Collectie Kasteel Amerongen.

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *