Het grote portret dat de Oostenrijkse societyschilder Adolph Pirsch maakte van Sigurd von Ilsemann en Elisabeth van Aldenburg Bentinck met hun twee oudste zoontjes vertrekt naar Amsterdam. Het imposante doek is tot en met 12 juni te zien op de expositie Aanzienlijke portretten in Museum van Loon. Deze expositie is de eerste expositie over de portretten die Adolph Pirsch maakte in Nederland.

Op de achtergrond een interieur met marmeren zuilen met daarvoor een groen gordijn. Net links van het midden van het portret staat een man in een groen militair uniform. In het midden schuin zittend een dame met kort haar, oorbellen in en een sierlijke blauwe avondjurk. Rechts naast haar staat een jongen met een witte blouse met een fladderige kraag, een roze-rood jasje en een zwarte kortebroek. Hij heeft zijn linkerhand in zijn zij, met zijn rechter arm leunt hij op dezelfde leuning als zijn moeder. In zijn rechterhand heeft hij een iris. Voor op de grond zit een kleinere jongen met een witte blouse, een beige jack en korte broek. Hij houdt een teckel vast die naast hem, op de jurk van zijn moeder, ligt. De dame heeft haar rechter hand op de snuit van een Ierse Setter. Helemaal links ligt op het groene gordijn een pickelhaube, een duitse militaire helm met een punt erop.
Familie von Ilsemann, Adolf Pirsch, ca. 1928. Collectie Kasteel Amerongen.

Het schilderij in Amerongen

Het schilderij van de familie Von Ilsemann hangt normaal op de Bentinckkamer en is een lieveling van de gidsen. De afbeelding geeft ze veel ruimte voor verschillende verhalen, variërend van de relatie van militaire geschiedenis, tot kinderspel en adellijk dierenactivisme. Het is de vraag of de gidsen het schilderij zullen missen: vanaf juni opent in Amerongen de expositie Goet en bloet over het Rampjaar. De Bentinckkamer is dan in gebruik als expositieruimte over het verhaal van het kasteel tijdens het Rampjaar.

Publicatie

Van de expositie is ook een boek gemaakt over het werk van Pirsch in Nederland. Daar wordt dit familieportret ook in besproken. Kasteel Amerongen heeft nog twee portretten van Pirsch. Het portret dat Pirsch van Godard graaf van Aldenburg Bentinck maakte is ook in deze publicatie opgenomen. Het derde portret in Amerongen is eigenlijk minstens zo bijzonder, dit is niet van een adellijke dame, maar van Joanna (Judy) Rattray, bij graaf Bentinck in dienst als huishoudster en onder andere actief als nanny voor zijn kinderen en kleinkinderen.

Een oudere man met een grote grijze snor, zit rechtop op een stoel tegen een lichte achtergrond. Hij draagt een witte jas met op de borst een groot zwart kruis en een zwarte opstaande kraag. Om zijn neg draagt hij een keten met meerdere ordetekens, op zijn linker borst draagt hij vier eretekens. Over zijn witte jas draagt hij een smalle zwarte riem. Onder de jas draagt hij een zwarte broek met een witte streep aan de zijkant. In zijn rechterhand heeft hij een zwaard, in zijn linker hand (met trouwring) zwarte handschoen. Over zijn kleding draagt hij een ruime witte cape.
Portret van Godard van Aldenburg Bentinck gekleed in uniform van de Ridderlijke Duitsche Orde, Adolf Pirsch, 1927. Collectie Kasteel Amerongen.

Comments

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *