De verhalen van Kasteel Amerongen

Gekopp. Tag: Reede (Reinhard van)

Clifford-Reinhard-van-Reede-1678-1747-C1018

Portret van een man, Reinhard baron van Reede van Ginkel (1678-1747). Ten voeten uit, gehuld in harnas. In zijn rechterhand een commandostaf, in zijn linkerhand een zwaard. Om zijn nek een teken van een ridderorde. Aan zijn linkerzijde op de achtergrond een zwarte Afrikaanse jongen, een bediende, in gestreept kostuum, met een zilveren halsband (slavenband) om zijn nek. In zijn handen houdt hij de helm van Reinhard vast. Zijn naam is niet bekend. Links op de achtergrond een veldslag, ruitersoldaten te paard.

https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rce-mediabank/detail/4e13560f-5961-5218-a899-de5872bda360/media/00cd6d36-9d4b-c66f-7c11-92fc9d91dedd

Clifford-Reinhard-van-Reede-Middachten

Een rechthoekig schilderij met een strak gedecoreerde, bruine lijst. Driekwart van het schilderij is een wolkenlucht. Op de voorgrond is een ruiter te paard afgebeeld. Het robuuste, bruine paard staat op zijn achterste benen en lijkt naar links te willen springen. Het paard heeft naar verhouding een klein hoofd, met een witte bles. Het heeft lichtbruine golvende manen en staart. De ruiter oogt wat te groot voor het paard. Hij draagt een driekantige hoed op een pruik met wit lang, krullend haar. Hij kijkt de toeschouwer aan. Hij draagt een grijs harnas met daaroverheen, aan een zwart lint een kruis, waarschijnlijk van de Johanniter orde. Over zijn rechterschouder hangt een oranje sjerp die om zijn taille heen naar achteren wappert. Vanaf zijn taille tot aan zijn knieƫn draagt hij een goudkleurige stuk kleding. Het zadel is niet te zien, wel het uitbundig versierde, goudkleurige zadeldek. Op de borst van het paard hangt, als een soort collier, goudkleurige versiering. De ruiter heeft zijn rechterhand hij omhoog met daarin een officiersstaf. Met zijn linkerhand houdt hij de teugels losjes vast. Het paard staat met zijn achterste benen op kale grond. Rechts is een boom geschilderd. Op de achtergrond links is vaag een kerktoren te zien met wat groen, dat misschien bos is. Onder de buik van het paard door is in het midden wat geschilderd dat niet helemaal duidelijk is, wellicht soldaten die op de grond zitten?

https://rkd.nl/images/128620

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén