De verhalen van Kasteel Amerongen

Gekopp. Tag: Reede (Frederik Willem van)

Kasteel Heeze

Een schilderij van een jongen van ongeveer 13 jaar oud. Hij lijkt te dansen. Zijn beide armen houdt hij half omhoog met de linkerhand met handpalm naar voren en de rechterhand met de duim en wijsvinger elkaar rakend. Hij is ten voeten uit afgebeeld met zijn lichaam iets naar links. Zijn rechterbeen houdt hij naar voren met de punt van de schoen op de grond. Zijn hoofd houdt hij schuin naar rechts maar hij kijkt de toeschouwer wel aan. Hij heeft bruin, golvend haar tot op de schouder. Hij draagt een soort jurk, van glanzende gouden stof en bij de zoom met zilver afgezet. De mouwen zijn wijdvallend tot op de ellebogen. Onder de mouwen uit is witte kleding te zien. Over deze jurk draagt hij een zeer ruimvallend rode doek, tot op de grond en in het midden op de borst door een broche bijeen gehouden. Over de jurk draagt hij een halsdoek. Hij draagt lage, donkere schoenen met gespen. Hij staat in een tuin op vlakke grond. Rechts is een klassiek aandoend piëdestal te zien met daarop een klassiek gedecoreerde vaas waarop een papegaai zit die naar de jongen buigt. Rechtsvoor staat een andere piëdestal met daarop een bol, wellicht een globe? Een klein hondje springt tegen de piëdestal op en kijkt aar de jongen. Het hondje is licht van kleur met donkere snoet en oren. Het zou een mopshondje kunnen zijn. Het draagt een brede, versierde halsband. Rechtsachter de jongen staan een paar bomen. Links, nog meer naar achteren is een klassieke tuin te zien met in het midden een klassiek beeld. Linksvoor is een groene plant geschilderd.

https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rce-mediabank/detail/f9d1f1a5-0a80-54d4-a16c-934cda822eef/media/1871a34b-fdeb-307f-ddc2-1801283e84d1

clifford-herniette-van-nassau-zuylestein-met-haar-kinderen-en-overleden-man

Familiegroep met donkere bediende die het portret van de overleden vader ophoudt; hondje in ruimte met tegelvloer. Linksachter doorkijk naar Amerongen met toren. Rechtsachter een opgehouden gordijn; in het midden een tafel met turks kleed waarachter de bediende met het ovale portret van Frederik Christiaan. Links naast de tafel staand de twee zoons, rechts naast de tafel de moeder: Henriette van Nassau-Zuylenstein, zittend op stoel met haar dochter staand naast haar. Een hondje springt op tegen de rok van het meisje.

https://rkd.nl/images/39206 Andrieskerk

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén