De verhalen van Kasteel Amerongen

Gekopp. Tag: Nassau-Zuylestein (Henriette)

Clifford-Henriette-van-Nassau-Zuylenstein-1688-1757-C1022

Een schilderij van een zittende vrouw met donker, krullend haar dat tegen haar hoofd aanligt. Ze is en face geschilderd en steunt haar hoofd op een soort kast met een afbeelding aan de voorkant. De vrouw draagt een lichte, glanzende japon met daaroverheen, haar linkerschouder en haar schoot bedekkend, een rood, glanzend kleed. De japon heeft een rond decolleté en valt van daar los naar beneden. De in ruime plooien vallende mouwen reiken tot iets over de ellebogen. Haar linkerarm ligt op haar schoot. In haar linkerhand houdt ze iets donkers vast. Aan haar voeten zit een klein hondje, grotendeels zwart met een witte borst en voorpootjes en een witte streep over zijn kop. Links achter haar zijn een paar zuilen te zien. Rechts naast haar een lage, stenen zuil en daar weer naast de stenen reling van een balkon. Rechts achter is een gedeelte van kasteel te zien met aan beide kanten een vierkante toren en hoge boogramen.

https://beeldbank.cultureelerfgoed.nl/rce-mediabank/detail/307fa63a-5e9b-54e1-a360-4430b939da8e/media/5b8775f6-a61b-805e-1e80-754427768c8e

clifford-herniette-van-nassau-zuylestein-met-haar-kinderen-en-overleden-man

Familiegroep met donkere bediende die het portret van de overleden vader ophoudt; hondje in ruimte met tegelvloer. Linksachter doorkijk naar Amerongen met toren. Rechtsachter een opgehouden gordijn; in het midden een tafel met turks kleed waarachter de bediende met het ovale portret van Frederik Christiaan. Links naast de tafel staand de twee zoons, rechts naast de tafel de moeder: Henriette van Nassau-Zuylenstein, zittend op stoel met haar dochter staand naast haar. Een hondje springt op tegen de rok van het meisje.

https://rkd.nl/images/39206 Andrieskerk

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén