De verhalen van Kasteel Amerongen

Gekopp. Categorie: Kasteel Pagina 1 van 3

kaart-landerijen-Amerongen-1696

Platte grond van een amandelvormig stuk land met aan de bovenkant vooral gelige stukken land en aan de onderkant verschillende kleuren groene stukken land. Midden onder ligt een stuk land dat bijna vierkant is met een schuine bovenkant. Binnen dit stuk zijn tuinen aangelegd en liggen grachten. Boven links staat een lijst met onleesbaar geschreven namen en boven rechts ook. Midden boven de naam van de kaart (zie bijschrift) en daaronder een windroos. Het noorden ligt beneden. Onder de kaart is nog een maat aangegeven.

https://hetutrechtsarchief.nl/collectie/609C5C8C58774642E0534701000A17FD

onbekend – plattegrond tweede verdieping 17e eeuw

Oude handgetekende plattegrond van een vierkant gebouw. In het midden een grote ruimte zonder deuren met drie ramen aan de voorkant. Links een ruimte met vier ramen waar halverwege een soort scheidingswand zit met links een doorgang. Links boven een bijna vierkante kamer, afgezien van een hoekje om van de ruimte links onder naar de ruimte midden boven te komen. Deze kamer heeft aan de linkerkant twee ramen. Boven in het midden een ruimte met vier ramen met twee deuren linkerwand onder en rechterwand onder. Recht kom je in een soort brede (twee ramen breed) hal met een trap. Achter de trap zit nog een kamer met een schouw. Deze kamer heeft één raam rechts. Aan de onderkant komt de hal uit op een gangetje dat langs een kleinere kamer rechts komt van twee ramen breed. Het gangetje komt uit bij de ruimte rechts onder die zowel rechts als onder twee ramen heeft.

https://hetutrechtsarchief.nl/collectie/609C5C8C71E64642E0534701000A17FD

Stokmans – Behang in de bibliotheek

Benamingen kamers

Bouwhistorische opname BBA Bouwfasering Beletage

interieur-galerij-victor-de-stuers

Een schets van een grote ruimte met in het midden een trapgat omheind door een niet gedecoreerde balustrade van verticale latjes. Op de balustrade staan op de hoeken voorwerpen die lijken op een gedraaide poot van een kandelaar. De ruimte oogt hoog door de geleding van de wanden in twee lagen boven elkaar en door het hoge plafond in de vorm van een tongewelf van houten, horizontale planken. In het midden is een deel van een rechthoek te zien. De achterwand en twee wanden zijn getekend vanuit de linkerhoek zodat de rechterwand goed te zien is. Tegen de achterwand en de rechterzijwand zijn grote schilderijen afgebeeld, waarbij op die van de achterwand te zien is dat het portretten zijn ten voeten uit. Het middelste portret op de achterwand is een dubbelportret. Onder het dubbelportret staat iets wat niet nader te definiëren is, rechthoekig met een schuin dakje geflankeerd door pilasters. Links daarvan is een deur getekend met erboven een rechthoekig, horizontaal schilderij met niet nader te definiëren afbeelding. Voor de deur lijkt een figuurtje te staan. Aan de andere kant is alleen een suggestie van een deur te zien. Op de rechterwand zijn alleen de lijsten van zes schilderijen, dus zonder voorstelling, te zien. Op het onderste gedeelte van de rechterwand is in het midden een leeg schilderij te zien met links ervan een suggestie van een kleiner schilderij en rechts ervan een kleiner rechthoekig, liggend schilderij met een suggestie van een afbeelding. Daar weer naast is een grote boog die toegang geeft tot een ruimte erachter. Aan de linkerwand, die zeer schetsmatig is weergegeven, is vooraan de suggestie van een kist getekend. Aan de rechter- en linkerwand hangen twee voorwerpen aan de muur de de vorm van een arm met hand hebben.

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.21.355

interieur-grote-zaal-sluyterman-1908

Willem III

kraandijk-amerongen

Tekening van kasteel Amerongen vanuit het zuiden. Helemaal links bomen en struiken, waardoor we de linker kant van het huis niet zien. We zien vier ramen breed, de bovenste laag en de onderste laag de twee verdiepingen ertussenin hebben hoge ramen. Bij de onderste rij hoge ramen heeft het meest linker raam een balkon. Het kasteel ligt in een gracht. Aan de rechter kant de dubbele boogbrug met rechts aan elke kant een standbeeld. Naast de brug is een trapje naar beneden naar een soort kade. Rechts komt die uit bij een hek tussen de bomen.

https://www.dbnl.org/tekst/craa001wand07_01/craa001wand07_01_0002.php

Interieur-Grote-zaal-1968

Pagina 1 van 3

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén