De aanloop
Juni 1672
De Fransen komen!
In 1672 vallen de Franse koning Louis XIV, de Engelse koning Charles II en de bisschoppen van Münster en Keulen de Republiek aan. Op 12 juni trekt Louis XIV bij Lobith de Rijn over en hij wordt pas tegen gehouden bij de Hollandse waterlinie. Margaretha is gevlucht naar Amsterdam, Godard Adriaan zit als diplomaat in Brandenburg en zoon Godard zit in het leger van de kersverse legeraanvoerder Prins Willem III van Oranje.
En Amerongen? Dat is leeg achter gebleven…
Zomer en najaar 1672
Brandschattingen en Sauvegardes
Om de oorlog te financieren kunnen plaatsen en kastelen een sauvegarde kopen om te voorkopen dat het dorp of kasteel geplunderd wordt. Ook leggen de Fransen boetes op voor bewoners uit Utrecht die niet in Utrecht zijn. Tot slot eisen ze brandschattingen: als je niet betaalt wordt je kasteel in brand gestoken. In eerste instantie lijkt het mee te vallen, maar uiteindelijk verwoesten de Fransen veel kastelen.
Dreiging
Januari 1673
De Brandschatting
Op 30 januari 1673 krijgt Margaretha slecht nieuws. Haar secretaris komt uit Utrecht met een boodschap van intendant Robbert: óf Margaretha betaalt 3.000 gulden of de intendant laat Kasteel Amerongen opblazen. In een brief naar Godard Adriaan beschrijft ze haar zorgen. Als ze betaalt, is het kasteel weer even veilig maar dan zullen de Fransen vast snel weer om meer geld vragen. Maar niet betalen is ook riskant…
Januari en februari 2021
Twijfel
Margaretha zou graag betalen om het familiehuis voor toekomstige generaties te bewaren. Godard Adriaan vindt eigenlijk dat hij het niet kan maken om als diplomaat de oorlog van de vijand te financieren. Het grootste probleem is dat de post tussen Den Haag en Berlijn er erg lang over doet. Margaretha durft als goed 17de eeuwse vrouw eigenlijk geen beslissing te nemen zonder toestemming van haar man.
De brand
21 februar 1673
De brand
Twaalf ruiters van de lijfwacht van de Hertog van Luxemburg komen eind februari 1673 met de opdracht het kasteel te vernietigen. Bossen hout en stro worden door het hele huis en in de torens verspreid en bovenin aangestoken. Het huis brandt tot de grond toe af.
1673-1674
Verdere verwoesting
De Fransen blijven tot ver in 1674 in Utrecht en komen nog diverse keren terug om alles wat nog overeind staat verder te vernielen. Uiteindelijk blijft er een ruïne over. De achterste toren staat nog overeind en die wordt helemaal opgenomen in het nieuwe huis. Onderin deze toren zit de ruimte die we nu de waskeuken noemen. De waskeuken en de daar boven gelegen gobelinkamer zijn daarmee de oudste ruimtes in het huis.